Tegenspel blijft verrassen

Het tegenspel is voor menig bridgespeler een mysterie. Elk keer is het weer net even anders, waardoor de leider het contract kan maken. Of, later op de avond, zakt je concentratie even weg, alweer een contract gemaakt dat down had gekund. Je hebt ook van die avonden dat je zulke slechte kaarten in handen krijgt, dat je op de automatische piloot je kaarten bij zit te gooien, met als gevolg dat je op zeker moment de beste voortzetting slaperig over het hoofd ziet.

Oefenen, oefenen, oefenen en nooit de hoop verliezen. Ook met slechte kaarten krijg je kansen om een top te halen – dat is nu net waar bridge zich onderscheid van de rest van de kaartspelen. De spellen van Berry Westra zijn altijd een goede training Neem deze (zie diagram 1) – het bieden was als volgt:

Noord kwam uit met 2 bij zuid de boer voor de aas van west. West speelde klaveren naar de vrouw en H na voor de aas van noord. Het moment van de waarheid.

De eerste slag was veelbetekenend. Noord kan beredeneren dat west nog H10 over moet hebben! Immers, als zuid B10x zou hebben gehad, dan zou zuid de tien hebben bijgespeeld (regel: van twee aaneen liggende honneurs speel je in de derde hand de laagste bij).

Als zuid HBx zou hebben gehad, dan zou zuid de heer wel hebben gespeeld (regel: derde man doet wat ie kan). Ergo, schoppen naspelen is zinloos.

Er blijft nog maar één kans op down over: speel je partner op H108x (west heeft dan een 3-3-2-5 verdeling gehad). Om het dan down te spelen, is A en B na niet goed genoeg, want de leider kan de boer met de vrouw dekken, waarna zuid met 108 aan slag is en 96 op tafel ligt; meer dan 10 oprapen zit er dan in. De manier om wel vier ruitenslagen te maken is mooi: noord moet beginnen met B! Als de leider nu dekt met de vrouw, neemt zuid met de heer en is noord bereikbaar met A, waarna hij door de 96 heen kan spelen.

In mijn database zit dit spel, dat op clubtrainingen altijd inslaat als een bom (zie diagram 2). Het bieden verloopt meestal als volgt:

West komt uit met A, oost gooit 10 om zijn doubleton aan te geven. De meeste spelers incasseren dan HV en gaan in de tank om te onderzoeken of er nog een kans op down is. Te laat. Je moet als west speler bedenken dat je graag wilt dat partner ruiten speelt, want dan kun je troeven.

Alleen, hoe krijg je partner aan slag en hoe krijg je hem op het idee dat hij ruiten na zal spelen? Een entree in de klaveren kan hij niet hebben (zuid is door het biedverloop gemarkeerd met AH). Daarom moet west AH incasseren en 8 (!) naspelen. Dat is Lavinthal voor de ruiten (regel: bij aftroefsituaties vraagt een hoge kaart om van de overgebleven twee kleuren de hoogste in rang terug te komen). Oost troeft 8 en zal het in eerste instantie raar vinden dat west om ruiten vraagt (met AHV108 op tafel), maar met vijf ruiten in de hand en vijf ruiten op tafel, zal het hem dan hopelijk duidelijk worden dat west geen enkele ruiten heeft, en dus de ruiten kan troeven, één down.

Ook als leider moet je de moed niet te gauw laten zakken. Door een ongelukje kwam ik afgelopen clubavond in een miserabel 4-contract op dit spel (zie diagram 3).

Bij het neergaan van de dummy ontdekte ik dat ik 7 voor 7 aangezien had! Nu zat ik ineens in een gammele 4-3 hartenfit, terwijl 3SA er heel wat normaler uitziet. West kwam met B uit, die doorliep naar de vrouw, een mazzeltje. Hierna kwam er een hartje naar de vrouw, hield, V voor, hield. Wat nu?

Niet A meenemen, maar direct AH spelen en klaveren getroefd! Oost is machteloos. Hij kan:

a) Overtroeven.Stel, hij speelt schoppen na voor de aas. Nu wel A, ruiten naar de aas en een vierde klaveren getroefd; als oost die overtroeft, heb je 9 nog in de hand en de vijfde klaveren is vrij; troeft hij niet over, dan speel je ruiten en maak je 9 als tiende slag.

b) Niet overtroeven.Stel, hij gooit een schoppen of ruiten weg, dan speel je A, ruiten naar de aas, A en ruiten; ook nu gaat 9 weer als tiende slag binnen komen.

Wat blijkt bij het openen van het scorekaartje? De helft van het veld is down gegaan in 3SA! Soms moet je ook een beetje geluk hebben.

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden