Tegenpolen op de 100 meter vrije slag

Ze zijn elkaars tegenpolen, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Verschillende karakters, een andere zwemstijl. De twee beste zwemsters van Nederland zijn via diverse wegen naar de top gekomen. Nu strijden ze tegen elkaar op de mondiale titelstrijd in Kazan. Vijf zaken waar de twee atleten in verschillen.

ELINE VAN SUCHTELEN

Sprinter versus stayer

Bij Ranomi Kromowidjojo is de liefde voor de krachtexplosie op de 50 vrij groot. Femke Heemskerk gaat stralen als ze het over de 200 vrij heeft. Ze ontmoeten elkaar op de 100 vrij. Op die afstand moeten ze afwijken van hun natuurlijke instincten in het water.

Kromowidjojo heeft op het koninginnenummer niet genoeg aan haar explosiviteit, ze moet ook een beroep doen op haar uithoudingsvermogen. Daar moet ze in de training veel meer meters voor maken. Heemskerk, die van nature beter past bij de 200 vrij, moet juist haar sprintvermogen aanspreken. Een keuze tussen de 50 en de 100 voor Kromowidjojo - of de 100 en de 200 voor Heemskerk - zouden beide zwemsters niet willen maken. "De 50 is een pure sprint waarin alles moet kloppen. Gas geven en gaan. Het is een mooie combi", vindt Kromowidjojo. "Maar de 100 is natuurlijk het allermooiste en belangrijkste nummer in het zwemmen."

De allure van het zwemnummer prikkelt ook Heemskerk. Haar coach Marcel Wouda vergelijkt haar met de middellange afstandslopers in de atletiek. "Als ik met het mes op de keel zou moeten kiezen, zou ik voor de 200 gaan", aldus Heemskerk. "Daar zit alles in. Snelheid, inhoud, tactiek."

undefined

Pearson versus Wouda

De een ziet dagelijks een boom van een kerel langs het bad staan, de ander een trainer die niet veel langer is dan zijzelf. Heemskerk en Kromowidjojo trainen bij verschillende coaches in hetzelfde bad in Eindhoven. De ruim twee meter lange Wouda had na de Olympische Spelen in Londen beide zwemsters onder zijn hoede, maar dat pakte niet goed uit voor Kromowidjojo. De olympisch kampioene miste een persoonlijke klik. Ze zocht naar een lossere aanpak en besloot door te gaan met zijn assistent, de onervaren Christaan Sloof. Dat bleek geen succes, waarna de jonge trainer werd omgewisseld voor Patrick Pearson. Bij zijn ontspannen benadering vond Kromowidjojo de rust weer terug.

Heemskerk bloeide juist op bij de perfectionistische Wouda. De 27-jarige zwemster zoekt naar verbetering in de kleinste details, net als haar trainer. Wouda houdt ervan om als een professor op zoek te gaan naar zaken waarop vooruitgang geboekt kan worden. Zijn laatste ontdekking bij Heemskerk: een lichte verbetering op de start. Zijn pupil zou vijf honderdsten van een seconde sneller van het blok kunnen springen als ze voor het startschot meer spanning op haar benen zou hebben. In Kazan neemt ze de proef op de som.

undefined

Eindhoven versus buitenland

Trainers kwamen en gingen, maar de thuisbasis van Ranomi Kromowidjojo bleef altijd Eindhoven. De geboren Groningse werd door succescoach Jacco Verhaeren naar tweevoudig olympisch goud gebracht. Vorig jaar ging Verhaeren aan de slag bij de Australische zwembond, maar Kromowidjojo overwoog niet mee te gaan naar Gold Coast. Ze voelt zich thuis in de Brabantse stad. Bovendien zou Verhaeren haar toch niet kunnen trainen omdat hij als hoofdcoach het land door reist om andere trainers aan te sturen.

Heemskerk zocht wel het avontuur op in het buitenland. Zij verliet de Amsterdamse trainingsgroep van Martin Truijens in 2010 om samen met Inge Dekker in Marseille te trainen. Heemskerk kwam op de WK in 2011 in topvorm naar Shanghai, waar ze zich als snelste zwemster ter wereld voor de finale van de 200 vrij plaatste. De eindstrijd, waar ze slechts als zevende aantikte, werd een mislukking. Een jaar later op de Spelen bleek het avontuur in Frankrijk niet het gewenste effect te hebben. In Londen faalden veel zwemmers uit de ploeg. Heemskerk keerde zwaar gedesillusioneerd terug naar Nederland. Ze pakte haar backpack in en vertrok voor een rondreis naar Cuba, waar ze over haar zwemtoekomst nadacht. Die bleek toch in het vertrouwde Nederland te liggen. Dit keer in Eindhoven.

undefined

Introvert versus extravert

Waar Kromowidjojo zich het liefst over zichzelf ontfermt, denkt Heemskerk aan de hele groep. De zwemster vindt het leuk om haar ploeggenoten te verrassen met cadeautjes en briefjes om ze te motiveren. Volgens coach Wouda zijn beide meiden sociale dieren. Elk op hun eigen manier. "Femke is meer naar alle vrienden gericht. Ranomi blijft liever in haar eigen groepje."

Heemskerk zou niet kunnen liegen over hoe ze zich voelt. Zodra ze na een wedstrijd de mixed zone in stapt, weet iedereen hoe haar humeur is. Blinkt ze uit, straalt ze. Bij teleurstelling vloeien er tranen.

Kromowidjojo houdt haar gevoelens liever voor zich. Zij vertelde gisteren op de persconferentie voor aanvang van de WK doodleuk dat het haar geen bal uitmaakt dat het haar al twee jaar niet lukt om de tijd waarin ze in Londen olympisch kampioen op de 100 vrij werd (53.00), te verbeteren. Nee hoor, zij maakt zich nergens zorgen over in de aanloop naar Rio. Op de wereldkampioenschappen korte baan, eind vorig jaar in Doha, waren er voor het eerst emoties op het podium. Toen Kromowidjojo daar na lang wachten op succes eindelijk weer een prijs won, met goud op de 50 vrij, vloeiden er tranen. Ze is een echte krijger, maar ook een mens.

undefined

53.62 versus 52.69

Niet Kromowidjojo, maar Heemskerk staat dit seizoen bovenaan de ranglijst van snelste tijden op de 100 vrij. Met de golden girls had de zwemster al veel succes op de estafette, maar individueel wilde het op de grootste toernooien lang niet lukken. Waar Kromowidjojo in finales steevast koelbloedig op de top van haar kunnen presteert, had Heemskerk vaak last van zenuwen.

Vorig jaar liet Heemskerk zien toch een echte killer te zijn toen ze op de WK korte baan in Doha de wereldtitel won op de 100 vrij. Dat gaf haar het vertrouwen dat ze toch kan pieken in de races die er echt toe doen. Op de Swim Cup in Eindhoven zwom ze in april met 52.69 een waanzinnig persoonlijk record, waarmee ze zich samen met de Australische zwemvedette Cate Campbell bovenaan de lijst van snelste seizoenstijden nestelde. Die toptijd stelt Kromowidjojo weer op scherp. De 24-jarige zwemster kwam dit seizoen tot 53.62 en hoopt daar in Kazan een hap vanaf te zwemmen. Als regerend olympisch kampioene is ze dit keer echter niet de favoriet op het koninginnenummer.

undefined

Inge Dekker focust op vlinderslag

De Nederlandse estafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag moet het op de WK in het Russische Kazan zonder Inge Dekker stellen. Zij is volgens de medische staf van de zwembond onvoldoende fit om op alle disciplines uit te komen.

Dekker komt tijdens de WK wel uit op de vlinderslag. De specialiste op dit onderdeel zwemt morgen de series en waarschijnlijk de halve finales op de 100 meter. Morgen staan ook de series en finale van de 4 x 100 meter vrije slag op het programma.

Dekker werd in het voorjaar geplaagd door rugproblemen. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk lijken zeker van een plaats in de estafetteploeg. Ook Marrit Steenbergen maakte de afgelopen maanden een sterke indruk. Maud van der Meer en Esmee Vermeulen zijn eveneens inzetbaar in de Nederlandse ploeg die kanshebber is voor een podiumplaats.

undefined

Freitag in finale schoonspringen

Schoonspringster Uschi Freitag heeft in Kazan de finale bereikt van het WK op de 3 meterplank. De Nederlands kampioene kreeg gistermiddag voor haar vijf sprongen in de halve eindstrijd 303,55 punten. Daarmee ging ze als negende door.

Freitag, die opnieuw geen opzichtige fouten maakte maar ook geen opmerkelijke uitschieters had, verbeterde zich iets ten opzichte van de kwalificatie (300,4, tiende). De topacht moet voor haar haalbaar zijn. De Britse Rebecca Gallantree, getraind door voormalig Nederlands bondscoach en kampioen Edwin Jongejans, was met 305,1 maar iets beter.

Inge Jansen redde het niet. Met een totaal van 270,6 eindigde ze als zestiende. De beste twaalf strijden vandaag om de medailles. De Chinese Shi Tingmao (381,9) presenteerde zich als de favoriete voor de titel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden