Tegenbod moet Fortis 'knock-out' slaan

De brutale poging van ABN Amro om de Belgische Generale Bank via een hoog tegenbod weg te kapen voor de neus van de Nederlands-Belgische rivaal Fortis, is in de financiële wereld ingeslagen als een bom. Want onder Europese banken, tot voor kort toonbeelden van financieel conservatisme, is een openlijke biedingenstrijd als deze zeer ongebruikelijk.

Afgaande op de miljarden die beide partijen bereid zijn op tafel te leggen, zijn zij er bijzonder happig op om een grote slag te slaan op het Europese speelveld.

Directe achtergrond van de nu losgebrande titanenstrijd is de komst van de euro. Want in eigen land en zelfs op de Amerikaanse markt mag ABN Amro onderhand een grootmacht zijn, in Europa moet ABN Amro binnenkort een concurrentiestrijd aangaan met bankreuzen in Duitsland en Frankrijk, die elk vanuit een grote thuismarkt opereren. Vandaar dat ABN Amro zich genoodzaakt ziet zijn Europese basis te verbreden.

Maar de tijd dringt en het aantal overname-kandidaten in Europa is beperkt. Vorige maand nog poogde ABN Amro in Frankrijk tevergeefs de te privatiseren staatsbank Crédit Industriel et Commercial over te nemen. Nu staat de Belgische Generale Bank in de etalage, zonder dat duidelijk is of zich binnenkort nog zo'n verleidelijke mogelijkheid zal aandienen. De druiven voor Fortis zullen zuur zijn. Dit financiële conglomeraat is vooral groot in verzekeringen - in Nederland (Amev), België (AG) en ook in de VS - maar op bancair gebied heeft het tot nu toe alleen een verzameling middelgrote en onderling sterk uiteenlopende banken weten te verwerven. Door de Generale in te lijven hoopt Fortis zich eindelijk goed op de Europese kaart te zetten. En daarnaast zijn Nederlandse spaarbank VSN, zakenbank MeesPierson en de Belgische spaarbank ASLK efficiënter aan te sturen. Met het tegenbod van ABN Amro dreigt het maandenlang onderhandelen met de groot-aandeelhouders van de Generale nu onverhoeds voor niets te zijn geweest.

Het is de vraag wat er nu gaat gebeuren. Het bod ter waarde van 22 miljard gulden dat Fortis vorige week op de Generale uitbracht, is ongetwijfeld scherp. Anders hadden de groot-aandeelhouders van de Belgische bank het niet geaccepteerd. Met een tegenbod van 24,5 miljard is ABN Amro daar echter ruim overheen gegaan. Met het bod wil ABN Amro zijn rivaal Fortis kennelijk knock-out slaan, om zelf kost wat kost bij de Generale op de eerste rij te komen.

Dat het inderdaad om een extreem hoog bedrag gaat, althans in de ogen van beleggers, blijkt wel uit de beurskoers van ABN Amro. Die gaf gisteren, in reactie op het bod, geen stijging maar juist een daling te zien - zeven dubbeltjes ofwel min 1,35 procent op 51,30 gulden.

Waarschijnlijk vandaag al, tijdens een eerder geplande vergadering van aandeelhouders, zal Fortis bekendmaken of het zich gewonnen geeft. Of, meer waarschijnlijk, dat het met een nog hoger tweede bod komt om op zijn beurt ABN Amro te overtroeven. In dat laatste geval zal ook Fortis zeker zijn aandeelhouders tegenkomen. Want als het concern meer betaalt dan de Generale objectief waard is, treedt verwatering van het aandelenkapitaal op. En daar zit uiteraard geen enkele belegger op te wachten.

Een derde mogelijkheid, volgens analisten, is dat Fortis de al bij hem aangemelde 35 procent van de aandelen Generale weet te behouden, zodat ABN Amro niet verder komt dan 65 procent. In die ingewikkelde situatie zijn er twee 'verliezers', en kan Fortis het ABN Amro nog knap lastig maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden