(TEGEN HET) VERGETEN

Lezen is vergeten.

In de vakantie is dat meegenomen, maar daarbuiten puur verlies. Wat beklijft er uiteindelijk van al die langsgelopen lettertekens? Hier een citaat, daar een essentie, soms een gevoel, als het meezit een verhaal en als het nog meer meezit hét verhaal. Heel soms een personage dat ooit met het oog door de taal tot leven is gewekt en zo vertrouwd geraakt dat het lijkt alsof hij of zij een bekende geworden is: Alfred uit 'Nooit meer slapen', Bartleby, Cecile van Even, Dichtertje, Emma Bovary, Finn, Ginevere, Hector, Ismaël, Julia, Kurtz, Laarmans, Maria, Nausikaü, Oblomov, Pieter Bas, Quinten, Ruth, Sophie, Tadzio, Ulysses, Venus, Werther, Xerxes, (Willem) Ysbrandtsz Bontekoe en, nooit meer vergeten, Zazie van de metro. Allemaal maatjes min of meer, al raken sommigen nu uit het oog verloren. Want zelfs al heb je een boek driemaal gelezen, je raakt je kinderen toch eenmaal kwijt.

Het zit me dwars. Ik heb altijd gelezen om te onthouden. Boeken gekocht om de inhoud te bewaken en bewaren. Is het de leeftijd? Er is een tijd geweest dat lezen leren was. Ieder boek was een ontdekking. De bijbel en de kinderbijbel, de boeken voor de kleintjes, de avonturen voor de groten, de eerste literatuur - alles nieuw, knap en anders. Was dat het echte leven? Ja, dat was het leven! En je vrat het op met huid en haar. Zo wilde jij het later ook. Totdat je het allemaal gezien hebt en de geschiedenis zich op alle vlakken pijnlijk gaat herhalen.

In de boekenkast staat een boek over de Tweede Wereldoorlog, 'Opdat wij niet vergeten'. Dit nooit meer, is de gedachte. Ik heb het van mijn grootvader, die wist waarom hij dat boek had aangeschaft. Ik weet nog dat ik het las en dacht: 'Als iedereen nou eens..., dan ...' Maar de wereld draait door en lam en leeuw zijn nog niet klaar met elkaar.

Lezen is vergeten. En, nog erger, niet langer weten waar het goed voor is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden