Weblog

Tegen de stroom in

CDA-Kamerlid Jan de Vries (Dirk Hol) Beeld
CDA-Kamerlid Jan de Vries (Dirk Hol)

Al vier weken draag ik geen horloge. In mijn vakantie bepaalde mijn bioritme vooral mijn dagritme. Mijn afhankelijkheid van anderen wordt zonder horloge groter en dat is goed voor de sociale contacten.

Jan de Vries en Tweede Kamerlid CDA

Eenvoudig is dat niet altijd. Zoals vandaag, vandaag reis ik per bus naar Utrecht. Vervolgens neem ik de trein naar Amersfoort en 't Harde. Daar wacht mijn collega Sabine Uitslag om samen door te reizen naar Biddinghuizen.

Na het hypermoderne Orbis Medisch Centrum van gisteren bezoek ik vanmorgen het vakantieverblijf Colombinehuis voor zieke kinderen. Overigens, was ik wel onder de indruk van de innovaties bij Orbis. Innovaties die veel teveel hebben gekost maar waarvan hopelijk ook andere ziekenhuizen kunnen profiteren.

Na Biddinghuizen gaan wij door naar een zorgboerderij in Oldenzaal en vervolgens weer met treinen en bus naar huis. En nu maar hopen dat ik overal op tijd ben. Zelfs met horloge is dat bij mij niet zeker. Vanmorgen ging het bij de bus net goed. Bij het ontbijt kon ik Trouw lezen. Een ideale combi. Maar risicovol. Verdiept in de krant vergat ik de tijd. De laatste woorden van Willem Breedveld in zijn column "Sta op en wandel" brachten mij net op tijd tot actie. Zijn aanklacht tegen het feit dat Wilders zijn aanhang degradeert tot 'leunstoeldemocraten' is mij uit het hart gegrepen. Het past in een trend. Politiek bedrijven verwordt steeds meer tot strategisch handelen. Niet gericht op het overtuigen van de ander maar op het verkrijgen of behouden van macht en het vermijden van electorale risico's. Dat wordt nog eens versterkt door de dominantie van de kiezersonderzoeken. Niet alleen in de media. Ook politici laten zich in hun werk steeds meer door de polls leiden. Zorgelijk. Om te weten wat er leeft onder het volk hebben we geen onderzoeksbureaus nodig. En voor onze prioriteiten en beleidskeuzes kunnen we voortbouwen op ons eigen gedachtegoed. Dat moet ons onderscheiden van de populistische collega's, zelfs tegen de electorale stroom in.

Inmiddels ben ik bijna in 't Harde. Tot mijn schrik wijkt de tijd op mijn telefoon, mijn enige alternatief, af van de stationsklok. Het is een wonder dat ik in deze trein zit. Om te voorkomen dat ik het contact met het volk verlies zal ik toch mijn horloge moeten gaan dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden