Tegen de natuur

Natuurlijke voeding is beter voor ons, dat weet een kind. En anders wreef de Oostenrijkse documentairemaker Nikolaus Geyrhalter het ons wel in met 'Our Daily Bread' (2005) - een aanklacht tegen de industriële voedselproductie, met veel lopende banden en onsmakelijke slachttaferelen.

Even onopgesmukt, maar veel subtieler is 'Seeds. On the Origin of Food Crops' van fotograaf Jos Jansen. Hij legt de bloeiende Nederlandse groente- en fruitteelt vast. Eerst was hij verbijsterd toen hij in kassen duizenden ziekgemaakte planten aantrof, tot hij besefte dat de Noord-Hollandse kwekers op zoek naar ziekteresistentie 'de evolutie versnelden'. Jansen vraagt zich af wat 'natuurlijk' hier betekent, en wat de waarde van kleinschaligheid is.

Daarbij voert hij de kijker langs troosteloze kassen, duizelingwekkende kweekbakken en stekjes in cellofaan en toont beelden die soms aan de prent 'Drie werelden' van M.C. Escher doen denken.

Denken, dat is wat Jansen wil oproepen. Daarom bevat het boek ook een kort essay van filosoof Bas Haring die zich afvraagt wat er eigenlijk tegen onnatuurlijkheid is. "Waarom zouden natuurlijke dingen - planten, dieren - beter voor ons zijn dan niet-natuurlijke? Als we de beste producten willen hebben, dienen we de natuur te kneden en in de gewenste richting te duwen."

Volgens Haring heeft 'semi-natuurlijk' de toekomst; de natuur is een hersenloze, rommelige producent van materiaal dat wij doordacht aan onze behoeften aanpassen. "Daar zijn we mensen voor."

Jos Jansen: Seeds. On the Origin of Food Crops. With an essay by Bas Haring. The Eriskay Connection; 112blz., euro 35

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden