Tegen: Bijwerkingen worden onderschat

De bijwerkingen van de polypil worden sterk onderschat, schreven drie artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht vorige zomer in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De twee Britse epidemiologen die de polypil bedachten, stelden dat acht tot vijftien procent van de gebruikers er last van zou krijgen.

Volgens de Nederlandse artsen namen hun Britse collega’s alleen de bekende bijwerkingen van elk van de werkzame stoffen in de polypil in hun berekening op. Fout, aldus de arts-onderzoekers P. Westerweel, J. van Wijk en internist M. Verhaar. Juist bij een pil waarin meerdere middelen zijn verwerkt neemt de kans op extra bijwerkingen toe.

Bovendien: „Zelfs wanneer maar acht procent bijwerkingen krijgt, betreft dit honderdduizenden mensen. Deze bijwerkingen, waaronder ziekenhuisopnamen, zullen naar voren komen voordat een eventuele stijging van de levensverwachting merkbaar wordt.”

De artsen zien meer heil in leefstijlaanpassing. De afdeling maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, kwam in 2004 in British Medical Journal met een pleidooi voor de ’polymaaltijd’ in een reactie op het artikel over de polypil. Volgens de onderzoekers zou een uitgekiend dieet een vrijwel identieke reductie van het risico op hart- en vaatziekten opleveren als bij de polypil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden