Tegen Ajax is passie niet genoeg voor RBC

ROOSENDAAL - RBC Roosendaal vecht om het verblijf in de eredivisie te verlengen. Ondanks de nederlaag van gisteravond tegen Ajax (1-3) heeft trainer Robert Maaskant de indruk dat de club nog een mooie toekomst tegemoet gaat.

RBC Roosendaal is in een verbeten strijd verwikkeld om aan rechtstreekse degradatie uit de eredivisie te ontkomen. Het heeft er alle schijn van dat kwalificatie voor de nacompetitie het hoogst haalbare resultaat is.

Voor aanvang van het seizoen was de promovendus favoriet voor de onderste plaats van de ranglijst. De selectie leek ondanks een aantal aankopen niet opgewassen tegen het hogere niveau in de eredivisie.

Het bestuur trok deze conclusie al in een vroeg stadium en gaf trainer Maaskant de afgelopen maanden ruimte om zijn selectie van een forse kwalitatieve injectie te voorzien.

Mede door de verhuizing naar een nieuw stadion op een saai industrieterrein kreeg de trainer financiële ruimte om een actieve rol op de transfermarkt te spelen.

John Veldman, Henk Vos, Maarten Schops, Regi Blinker, Oscar Moens en Tomek Iwan stapten de afgelopen maanden de kleedkamer van RBC Roosendaal binnen.

De afgelopen dagen, net voor het sluiten van de transferperiode, kwamen hier nog twee spelers bij. Stefano Ricci werd van het Italiaanse Salernitana gehuurd, de Australiër Steve Laybutt werd voor het restant van dit seizoen door Feyenoord aan RBC Roosendaal afgestaan. Beide spelers moeten passie en venijn aan de ploeg toevoegen. Ricci en Laybutt waren gisteren echter nog niet van de partij. Ze waren nog niet speelgerechtigd.

De transferperikelen hebben tot gevolg gehad dat Maaskant pas laat in de competitie over een ploeg kan beschikken die daadwerkelijk een kans heeft om directe degradatie te ontlopen.

De trainer weet heel goed dat hij niet aan een kansloze missie bezig is. ,,Wij zijn gepromoveerd om tegen clubs als Ajax te spelen. Dit zijn voor ons makkelijke wedstrijden. Wij kunnen vrijuit voetballen. De komende weken krijgen wij alle directe concurrenten. Dan is voor ons pas echt zaak om punten te pakken.''

Sinds kort is in Roosendaal de sportpsycholoog Jan Huiberts actief. Hij moet de spelers leren zich beter te concentreren. RBC Roosendaal had tegen Ajax geen enkele moeite om zich te concentreren. De passie spatte van het spel van de thuisclub af.

In de derde minuut kwam RBC Roosendaal op voorsprong. Fred Grim beoordeelde een voorzet van Jeffrey Kooistra verkeerd, waarna Tomek Iwan kon afronden: 1-0.

Ajax voerde het tempo op en kreeg diverse kansen. Cedric van der Gun stuitte driemaal op de uitstekend keepende Moens. De thuisclub verzuimde in het tweede deel van het eerste bedrijf ruimer afstand te nemen. Henk Vos miste twee goede kansen. Kort voor rust kwam Ajax langszij via een schot van Rafael van der Vaart.

Bij Ajax ontbrak Petri Pasanen wegens ziekte. Abubakari Yakubu speelde op zijn plek in het centrum van de defensie. Ferdi Vierklau maakte zijn rentee als rechtsback.

Richard Witschge, die de laatste weken sterk speelde, ontbrak op het middenveld wegens een blessure. Shota Arveladze speelde kort achter Nikos Machlas.

In de rust paste Adriaanse een logische wissel toe. Hij haalde Machlas uit de ploeg en liet invaller Andy van der Meyde op de rechterflank spelen. Arveladze schoof een positie naar voren en Van der Gun ging kort achter hem spelen.

Ajax startte de tweede helft goed. Arveladze en Van der Meyde schoten tegen de lat. Tien minuten na de hervatting tikte Van der Gun een voorzet van Van der Meyde binnen. In de slotminuut bepaalde Arveladze de eindstand na een pass van invaller Daniel Cruz op 1-3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden