'Tegels eruit, planten erin', verdient serieus navolging

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De bouwmarkten varen er wel bij en bewoners vinden het steeds vaker zeer gemakkelijk hun voor- of achtertuintje af te dekken met betonnen tegels of sierlijke klinkers. Een verharde tuin behoeft minder onderhoud. En met losse plantenbakken op de stenen heb je toch alsnog die groene 'touch'? Op zonnige dagen hoeven alleen de terrasstoelen nog maar te worden uitgeklapt.

Door de gemakzuchtige afbraak van ons particuliere groen is de verstening van Nederland, vooral in de steden, razendsnel toegenomen. Deltacommissaris Wim Kuijken waarschuwde afgelopen week in deze krant niet als eerste tegen de toegenomen drang onze tuinen te betegelen. Regenwater wordt in het versteende groen onvoldoende in de grond opgenomen en verdwijnt rechtstreeks het riool in, dat dit niet meer kan verwerken.

De tegeltuin lijkt een detail in het nieuwe Deltaprogramma dat Nederland in deze eeuw moet beschermen tegen overstromingen. Grote innoverende waterweringswerken, zoals de nu bijna voltooide Ruimte voor de Rivier en de Zandmotor voor de Hollandse kust, springen in binnen- en buitenland veel meer in het oog. De Deltacommissaris roert echter een serieus probleem aan, als hij er op wijst dat ook de afvoer en opslag van regenwater moet verbeteren om droge voeten te houden.

Want bij klimaatverandering zal er steeds meer regen gaan vallen. Intussen stijgt de zeespiegel en daalt de Nederlandse bodem. De afgelopen jaren hebben zware hoosbuien al voor veel overlast en schade gezorgd. Dat moet niet erger worden.

De campagnes die momenteel worden gevoerd onder de vlag van 'operatie Steenbreek' zijn daarom niet alleen maar goed voor de vergroening en biodiversiteit van de stad. Ze vormen ook onderdeel van een serieuze strijd tegen het water.

In sommige Duitse deelstaten betalen bewoners een zwaardere waterschapsheffing naarmate ze hun tuin verder hebben verhard. Zoiets vergt veel administratie en voorlopig is het beter in Nederland te rekenen op het eigen initiatief van burgers om die tegels uit de tuinen te trekken.

Na de watersnoodramp van 1953, die natuurlijk niet vergeleken mag worden met de huidige overlast, luidde de leus: 'Beurzen open, dijken dicht'.

Die hulpactie achteraf sloeg destijds erg aan, van Dokkum tot Maastricht. De huidige leus verdient net zo goed navolging van betrokken burgers: 'Tegels eruit, planten erin'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden