Teevens tbs-plan lijkt te stranden

Staatssecretaris Fred TeevenBeeld ANP

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af tegen het huidige voorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over het opeisen van medische gegevens van een verdachte die niet meewerkt aan psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Zo iemand weigert dat meestal om tbs te ontlopen, omdat met een celstraf duidelijker is waar hij aan toe is.

De meeste partijen vinden het morrelen aan het medisch beroepsgeheim en de privacy van mensen een zeer hachelijke aangelegenheid. Gevreesd wordt ook dat mensen minder gauw hulp zullen zoeken als ze weten dat hun dossiers later door justitie kunnen worden gebruikt. En dat terwijl er maar tientallen weigeraars per jaar zijn. Het plan moet in elk geval anders, vinden deze fracties.

Alleen de PVV lijkt vooralsnog echt te porren voor het plan van Teeven. Weigeren mag volgens Lilian Helder niet lonen en de veiligheid van de samenleving moet voorgaan. Daarbij komt volgens haar dat de gegevens echt niet zomaar op straat komen te liggen.

Het CDA heeft er 'heel grote moeite mee' en de andere coalitiepartner, de VVD, gaf toe met het voorstel 'oprecht te worstelen'. De liberalen willen toch minstens extra toezeggingen op het gebied van zorgvuldigheid. Zo zien ze graag dat de rechter over de kwestie praat met de verdachte. Ook moeten niet gehele dossiers maar alleen relevante delen worden opgevraagd. Voorts moet de nieuwe werkwijze 3 jaar lang worden getest, waarop een evaluatie volgt.

De staatssecretaris erkende dat het een heikel punt is maar zei ook dat het alleen als 'uiterste remedie' en als 'paardenmiddel' zal worden toegepast: ,,Alleen maar als het niet anders kan.'' Daarbij moet het heel erg in verhouding zijn met de zaak die aan de orde is en de risico's die er bestaan. Teeven wees erop dat er door de rechter al weleens is gebroken met de absoluutheid van het verschoningsrecht ofwel beroepsgeheim. Er waren toen wel heel bijzondere omstandigheden, waarbij de waarheid voor moest gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden