Teevens asielbeleid blijft een heikel punt

Gaat het staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) lukken om illegaal verblijf dit jaar strafbaar gesteld te krijgen? Onder die afspraak uit het regeerakkoord staat ook de handtekening van coalitiepartner PvdA, maar die zette hem met tegenzin. De achterban mort. Voor Désirée Bonis en Myrthe Hilkens vormde de afspraak een reden op om te stappen als PvdA-Kamerlid.

Op allerlei manieren proberen de sociaal-democraten de scherpe randjes van het wetsvoorstel af te schuren.

De partij steunde een motie die een einde moest maken aan het illegalenquotum, maar dat bleek een schimmig woordenspel. Het verplicht oppakken van 4000 illegalen per jaar door de politie blijft van kracht. Daarna kwam partijvoorzitter Hans Spekman met het advies om kwetsbare groepen niet strafbaar te stellen, zoals slachtoffers van mensenhandel en jonge alleenstaande minderjarigen.

"Naar alles wat in het rapport staat, gaan we kijken", zei Teeven daarover. Dergelijke uitspraken en het uitblijven van het wetsvoorstel roepen bij de oppositie de vraag op of Teeven wel haast heeft met de wet. "Het is geenszins mijn voornemen om dit wetsvoorstel een stille dood te laten sterven", aldus Teeven. Ook de VVD gaat er vanuit dat de wet dit jaar door het parlement komt.

De vraag is of en hoe de PvdA komend jaar het proces verder kan vertragen en heikele punten uit de wet kan wegwerken.

Daarbij werkt het in het nadeel van de PvdA dat Teeven zo snel werk heeft gemaakt van het punt dat de VVD besloot te slikken: het kinderpardon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden