Teeven zet Afghaanse tolk toch niet uit

(TROUW)

Een week geleden zag hij er nog geen reden toe, maar gisteren heeft staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) laten weten dat Nederland de asielaanvraag van een Afghaanse tolk toch in behandeling neemt. Die toezegging volgt na een week waarin de oppositie herhaaldelijk, en uiteindelijk met succes, om een debat vroeg over de tolk.

Abdul Ghafoor Ahmadzai verrichte tijdens de militaire missie in Kunduz vertaalwerk. In 2010 sloeg hij op de vlucht nadat zijn broer door de taliban was vermoord, vertelde hij vorige maand in de media. Hij vermoedt dat hij het eigenlijke doelwit was.

Eenmaal in Europa vroeg Ahmadzai zonder succes asiel aan in Noorwegen en Duitsland, alvorens zich tot Nederland te wenden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weigerde zijn asielaanvraag te behandelen, omdat Noorwegen dat al had gedaan.

Dat is in principe volgens de Europese regels, maar het is mogelijk daarvan af te wijken. Zo kan een land de verantwoordelijkheid voor een asielaanvraag overnemen van een ander land als daar humanitaire gronden voor zijn, bijvoorbeeld in het kader van gezinshereniging.

Aanvankelijk voelde Teeven daar niet voor. Hij schreef een week geleden nog 'geen bijzondere individuele omstandigheden' te zien. Dat Ahmadzai voor Nederland heeft gewerkt, vond Teeven 'onvoldoende' reden de zaak over te nemen.

Daar kwam Teeven gisteren van terug. Na contact met zijn Noorse ambtsgenoot heeft hij besloten Ahmadzai niet uit te zetten. De IND zal de zaak zelf gaan behandelen. De oppositie reageerde verheugd, al noemt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma het 'spijtig dat er veel druk vanuit de Kamer nodig was om de staatssecretaris tot dit inzicht te laten komen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden