Teeven worstelt met vreemdelingen

Staatssecretaris van justitie krijgt meer en meer kritiek wegens behandeling van illegalen

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

De opdracht aan staatssecretaris Fred Teeven van justitie is even helder als dwingend: ga zorgvuldiger en humaner om met illegalen die het land uit moeten.

De VVD-bewindspersoon staat sinds enkele maanden onder grote druk om het vreemdelingenbeleid te versoepelen. In april dit jaar, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, deed Teeven al een toezegging in die richting. "De menselijke maat is uit het oog verloren", gaf hij toe. Teeven laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid momenteel uitzoeken wat de 'kwetsbaarheden' in de vreemdelingenketen zijn.

Wat dat zijn, 'kwetsbaarheden', werd gisteren al duidelijk. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) presenteerde een onderzoek naar de problemen in de vreemdelingendetentie. De conclusies liegen er niet om: illegalen worden te snel vastgezet. Soms ook te lang. En advocaten worden niet op tijd ingeschakeld.

Voorzitter Adriana van Dooijeweert van de ACVZ is bezorgd. "Vrijheidsbeneming is een heel zwaar middel", zei ze gisteren. "En deze mensen hebben meestal nog geen pak melk gestolen." Detentie moet een ultimum remedium zijn. Dat is volgens Van Dooijeweert in Nederland niet het geval. Vreemdelingen worden soms vele maanden vastgehouden, terwijl op kans op uitzetting nihil is. Bewaring lijkt een doel op zich.

De staatssecretaris wilde gisteren nauwelijks reageren op het rapport. Het kabinet komt voor de zomer met een brief over vreemdelingendetentie, zei hij. Daarin zal Teeven naar verwachting forse veranderingen aankondigen. Hij staat positief tegenover alternatieven voor detentie, zoals een meldplicht of een verblijf in een 'open opvanglocatie'. Teeven: "We hebben straks minder cellen voor vreemdelingen. Dan ligt het voor de hand om vooral de meest overlastgevende en criminele illegalen vast te zetten."

De oppositiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP willen zo snel mogelijk een debat met Teeven over het ACVZ-rapport, maar VVD en PvdA voelen daar niets voor. De coalitiepartijen praten sinds enkele weken in beslotenheid over aanpassingen van het asielbeleid. De PvdA heeft van haar achterban opdracht gekregen het vreemdelingenbeleid op acht punten 'humaner' te maken. Het is voor de sociaal-democraten van groot belang de VVD hiervan te overtuigen, anders dreigt opstand van partijleden, ook binnen de fractie van de Tweede Kamer.

De partijen doen inhoudelijk geen mededelingen over de gesprekken. De PvdA zal het rapport van de Adviescommissie omarmen en ongetwijfeld gebruiken in het overleg met de coalitiegenoot. Zo wordt het voor de VVD steeds moeilijker om vast te houden aan het huidige, strenge vreemdelingenbeleid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden