Teeven wacht stevig debat over Dolmatov

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, justitie) wacht morgen een stevig debat over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. De Tweede Kamer eist duidelijkheid over de maatregelen die hij gaat nemen om de gemaakte fouten in de zaak van de anti-Poetin-activist in de toekomst te voorkomen.

Voorafgaand aan het debat vindt vandaag een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg lichten hun rapport toe. Zij concludeerden vrijdag dat de instanties die onder Teeven vallen fout op fout hebben gestapeld in de begeleiding van Dolmatov, die zich in januari ophing in zijn cel.

De oppositiepartijen willen vooral weten of het om een tragisch incident gaat of dat de Nederlandse behandeling van vreemdelingen structureel rammelt. Daarom houden ook Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, Amnesty International en Vluchtelingenwerk hun verhaal. Brenninkmeijer wees de overheid al vaker op de problemen bij de opsluiting van afgewezen asielzoekers.

In de oppositie wordt overwogen morgen een motie van wantrouwen in te dienen tegen de staatssecretaris. Het stoort partijen als D66 en GroenLinks dat Teeven bij voorbaat niet denkt aan aftreden, maar zichzelf beschouwd als de man die de problemen moet oplossen. "De staatssecretaris zit niet terneergeslagen achter zijn bureau en gaat vol vertrouwen het debat in", liet zijn woordvoerder gisteren weten.

Fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) spraken gisteren hun steun uit voor Teeven. "Ik ga er vanuit dat zijn verdediging dusdanig zal zijn dat hij kan blijven", zei Zijlstra.

De VVD-fractiewoordvoerder voor justitie, Ard van der Steur, zegt dat de positie van Teeven niet op voorhand onder vuur ligt. "De vraag of hij kan aanblijven, is een vraag die na het debat moet worden gesteld. Dan moeten we kijken of de Kamer er in brede zin vertrouwen in heeft dat de staatssecretaris de aanbevelingen van de inspectie kan doorvoeren."

Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in zijn cel in Rotterdam. De inspecteurs verwijten de betrokken instanties onzorgvuldig handelen. Dolmatov zat volgens hen onterecht vast in een detentiecentrum, mocht geen eigen advocaat kiezen en kreeg niet de juiste medische zorg.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden