Teeven vraagt burgemeesters om informatie kinderpardon

PvdA-leider Diederik Samsom praat met de pers, vorige week. De partijledenraad heeft een motie aangenomen waarin het kinderpardon ruimer moet worden toegepast. Het partijbestuur van de PvdA steunt het besluit.Beeld anp

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) roept burgemeesters op om hem informatie aan te leveren over kinderen in hun gemeenten van wie zij menen dat ze onder het zogeheten kinderpardon moeten vallen. Hij heeft hen daarover vandaag een brief gestuurd.

Aanleiding is de petitie die meer dan de helft van alle ruim 403 burgemeesters heeft ondertekend. Vandaag stond de teller op 237. In de petitie vragen zij Teeven om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen. 'Kennelijk heeft u informatie die bij de Rijksoverheid vooralsnog onbekend is', schrijft Teeven. Het gaat volgens Teeven niet om gegevens die al bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekend zijn. Hij vraagt hen om de informatie uiterlijk 20 juni te verstrekken.

In een toelichting herhaalde de staatssecretaris dat de regeling voor het kinderpardon niet wordt aangepast. 'Maar ik zal de regeling ruimhartig uitvoeren. Daarom ben ik bereid om nieuwe informatie in te winnen.'

Verzet
De afgelopen week groeide het verzet onder burgemeesters, belangenorganisaties en oppositiepartijen in de Tweede Kamer tegen de uitvoering van het pardon. Ook de achterban van regeringspartij PvdA roert zich. Ze willen het liefst dat de regeling wordt verruimd of dat Teeven goed kijkt naar schrijnende gevallen of kinderen die net buiten de criteria vallen. Het gaat er onder meer om dat kinderen wel in gemeenten bekend waren, maar niet onder het vereiste rijkstoezicht stonden. In totaal zouden ongeveer 600 kinderen zijn afgewezen.

Onder de burgemeesters die de petitie ondertekenden, zijn een paar belangrijke PvdA'ers, zoals Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Rob van Gijzel (Eindhoven). Ook VVD-burgemeesters als Onno Hoes (Maastricht) en Jan van Zanen (Utrecht) vinden dat meer kinderen een pardon horen te krijgen.

Volgens een enquête van Gemeenteraad.nl vinden ook veel gemeenteraadsleden dat meer kinderen hier horen te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden