'Teeven voorbarig met besluit over asielkind'

Vandaag is de laatste dag waarop gemeenten met extra informatie over de asielkinderen in hun plaats kunnen komen.Beeld anp

Nederland vindt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) pas uitsluitsel kan geven over de schrijnende situatie van asielkinderen als hun rechtszaken en alle moties in de Tweede Kamer zijn afgehandeld. Ook moet hij burgemeesters langer de tijd geven bij hem aan de bel te trekken over schrijnende situaties.

Dat liet adjunct-directeur Jasper Kuipers van de belangenorganisatie weten nadat Teeven vandaag bekendgemaakt had dat hij zich in de zomer gaat buigen over de informatie die hij van meer dan 100 gemeenten heeft binnengekregen over het zogeheten kinderpardon. Vandaag was de laatste dag dat de burgemeesters die gegevens konden aanleveren.

De binnengekomen informatie heeft betrekking op ruim 70 individuele kinderen, hun familie en omstandigheden. Een aantal burgemeesters heeft bij Teeven nog eens steun willen vragen voor asielkinderen in het algemeen. De gemeenten reageerden op de oproep van Teeven om snel met informatie te komen over asielkinderen in hun gemeenten die net niet aan de criteria voldoen maar in hun ogen wel een verblijfsvergunning zouden moeten hebben.

Verzet onder burgemeesters
Aanleiding voor zijn oproep was een breed verzet onder burgemeesters. Meer dan 300 burgemeesters ondertekenden een petitie waarin staat dat meer kinderen onder het pardon zouden moeten vallen. Het gaat met name om kinderen die onder gemeentelijk toezicht stonden. Volgens de criteria kunnen alleen kinderen die onder rijkstoezicht stonden in aanmerking komen voor een status.

Teeven neemt alle informatie mee in zijn beslissing om al dan niet alsnog een verblijfsstatus toe te kennen. Hij zei vrijdag dat hij daar nu nog geen zinnig woord over kan zeggen. Eind van de zomer of begin van het najaar zal hij uitsluitsel geven in de dossiers. Teeven verandert niet de regels, maar kijkt naar de schrijnendheid van de kinderen.

Maar VluchtelingenWerk vindt dat voorbarig. 'De rechter moet zich nog uitspreken in een aantal zaken van gewortelde kinderen die wel in beeld waren van de gemeente, maar niet onder rijkstoezicht vielen', zei Kuipers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden