Teeven vindt geld om bezuinigingen te verzachten

De koepelgevangenis is Haarlem Beeld ANP

Met het grotendeels schrappen van het plan om de enkelband te gebruiken als vervanging voor celstraf, haalde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) de angel uit het debat over de bezuinigingen van 340 miljoen in het gevangeniswezen. En hij toverde ook nog eens het geld uit de hoge hoed waarmee de aanpassingen worden betaald.

Na een moeilijke tijd (hij kreeg onder meer een motie van wantrouwen aan de broek vanwege de dood van een Russische asielzoeker in detentie) lachte het leven hem donderdag weer toe. Ondanks alle kritiek op zijn masterplan, blijft het grootste deel volgens hem staan. Hij presenteert over 2 weken een aangepast plan. 'Het plan gaat erop vooruit', concludeerde hij tevreden.

Enkelband
Centraal in het debat stond de enkelband. Niet alleen de oppositie, ook regeringspartijen VVD en PvdA keerden zich ertegen. En ook de staatssecretaris zag het niet echt zitten. 'Ik was nooit enthousiast over de enkelband', zei hij in de pauze van het debat. Maar ja, hij moest geld vinden.

In het debat erkende hij dat voor elektronische detentie als vervanging van gevangenisstraf het ontbrak aan politieke steun en draagvlak. Een enkelband mag alleen aan het eind van een straf worden toegepast als er ook arbeid en toezicht is voor de gedetineerde, stelden PvdA en VVD.

Maar het schrappen van de enkelband leverde hem een gat van 69 miljoen op. En dat geld heeft hij in eigen huis gevonden. Zijn ministerie noch een daaraan verbonden dienst krijgt nog langer prijscompensatie voor aankopen.

Minder dicht
Het betekent dat er nu minder dan de geplande 26 gevangenissen dichtgaan, want meer mensen moeten in de gevangenis blijven. Teeven wilde nog niet zeggen welke locaties openblijven. Wel houdt hij rekening met krimpregio's. Er zullen dus ook minder ontslagen vallen; er waren er 3700 aangekondigd.

De PvdA en VVD waren tevreden, maar de oppositie bleef ontevreden achter. Zij zagen een 'opzetje' (PVV) en 'toneelstukje' (D66) van de coalitiepartijen met Teeven. Aan het eind van het debat had ieder zijn eigen interpretatie. De bewindsman zag zijn plan nog grotendeels overeind staan, de oppositie meent dat het van tafel is.

De hele oppositie diende niettemin nog manmoedig een motie in om het oorspronkelijke plan toch maar in te trekken. Het was een woordenspel geworden, aldus Teeven: een aangepast plan, een herijkt plan, een hernieuwd plan. Zelf houdt hij het op een herijkt plan dat op onderdelen nieuw is.

In totaal waren er 17 moties, waarover komende dinsdag wordt gestemd. Nog voor het zomerreces wordt er dan over het herijkte plan gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden