Teeven verwacht forse stijging aantal asielzoekers

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het overleg van de Commissie Veiligheid en Justitie over de opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.Beeld anp

Het zal steeds lastiger worden voor gemeenten om voldoende opvangplaatsen te creëren voor de steeds grotere stroom asielzoekers. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven gisteravond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen (NOS). Volgens Teeven zitten er nu nog 29.000 mensen in asielzoekerscentra, maar dat aantal zal stijgen tot zeker 33.000. Er zijn zelfs schattingen dat het er 40.000 worden.

Teeven was te gast om te praten over het enorme tekort aan opvangplekken. Uitgeprocedeerde asielzoekers 'die geen recht hebben op opvang' bezetten volgens de staatssecretaris plekken in azc's voor bijvoorbeeld Syriërs, die zo'n plek harder nodig hebben. Hij schrijft de forse stijging dan ook vooral toe aan de grote stroom vluchtelingen uit Syrië. 60 procent van alle asielzoekers komt uit dat land. 'Dat zijn mensen die echte vluchtelingen zijn, geen gelukszoekers.'

Teeven noemde het creëren van opvangplaatsen 'een enorme opgave' voor gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Hij hoopt dat er in Nederland meer draagvlak komt voor die benodigde extra opvangplekken. 'Soms gaat het mis en soms gaat het goed', als er in een gemeente een asielzoekerscentrum komt.

De staatssecretaris noemt de steeds langere beslistijden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ook als reden voor het tekort. Asielzoekers moeten langer wachten op de beoordeling of ze een verblijfsvergunning krijgen, waardoor ze langer in een azc moeten blijven. Als ze dan al een verblijfsvergunning krijgen, is het steeds lastiger om via de gemeente aan een huurwoning te komen.

Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden