Teeven 'tevreden' over gebruik van isoleercellen

Staatssecretaris Teeven van justitie is 'tevreden' over de manier waarop detentiecentra omgaan met het gebruik van isoleercellen. Hij wijst erop dat de procedures die daarbij gevolgd moeten worden, volgens de Inspectie voor de Veiligheid aan de toetsingsnormen voldoen.

Trouw meldde gisteren dat uit onderzoek van de inspectie en Justitie blijkt dat in de eerste helft van 2011 450 keer een vreemdeling in een isoleercel is gezet voor een periode van gemiddeld zes à zeven dagen. Op jaarbasis zou dit 900 keer zijn, terwijl er gemiddeld 1230 vreemdelingen in een detentiecentrum zitten.

"Buitenproportioneel veel", oordeelde SP-Kamerlid Gesthuizen meteen. De isoleercel is een omstreden manier om te straffen of de orde te handhaven in detentiecentra. Vreemdelingen kunnen in zo'n isoleercel belanden als ze bijvoorbeeld suïcidale neigingen hebben of verward zijn (ordemaatregel) of als ze zich schuldig maken aan vernieling of een kamergenoot weigeren (sanctie). Eerder drong de Inspectie voor de Gezondheidszorg er al op aan om geen psyichiatrische patiënten meer in isoleercellen te plaatsen.

Teeven lijkt niet te schrikken van de nieuwe cijfers. "Binnen de detentiecentra geldt de regel dat altijd moet worden afgewogen of er met een alternatieve maatregel of straf kan worden volstaan", aldus zijn zegsman. Alleen in het uiterste geval wordt de isoleercel gekozen.

Teeven benadrukt dat de jarenlange aandacht voor isolatie van vreemdelingen heeft geleid tot nieuw beleid dat volgens de inspectie tot een "significante afname van het aantal plaatsingen in isolatie" heeft geleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden