Teeven slaat alarm over aantal asielzoekers

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld anp

Er komen de laatste tijd 1000 asielzoekers per week naar ons land. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in het tv-programma Eén op één. Tot voor kort waren het er 1000 per maand. Teeven noemt de situatie alarmerend.

Als het zo doorgaat, hebben we er aan het eind van het jaar 65.000. Er moeten maatregelen worden genomen, aldus de bewindsman. Vooral Syriërs en mensen uit Eritrea weten ons land te vinden. Teeven denkt dat er bij de toestroom van asielzoekers uit Eritrea sprake is van georganiseerde mensensmokkel. Het Openbaar Ministerie onderzoekt dat, samen met de marechaussee en de nationale politie. Teeven hoopt dat iedereen de ogen en oren openhoudt voor signalen die duiden op mensenhandel en verdenkingen melden.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is druk bezig om nieuwe locaties te vinden om de vele asielzoekers op te vangen. Zo krijgen in een leegstaande kazerne in Budel maximaal 1200 asielzoekers onderdak. Mogelijk komen daar sporthallen en leegstaande scholen bij. In het ergste geval, als er verder niets zou gebeuren, zou het nodig zijn weer asielzoekers op te vangen in tentenkampen of in leegstaande gevangenissen, aldus Teeven.

Ondertussen proberen de diensten de migratiestroom naar Nederland te stoppen. Zo is het mobiel toezicht in de grensgebieden in de afgelopen weken flink toegenomen. Het gaat om honderden extra patrouilles van de vliegende brigades van de marechaussee, zei de staatssecretaris. De herinvoering van grenscontroles, waarvoor onder meer het CDA en de PVV pleiten, kan niet zomaar vanwege het Europese Schengenverdrag.

'Dit moet in een aantal maanden volstrekt getackeld zijn. Dit zijn aantallen die niet te behappen zijn voor Nederland', aldus Teeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden