Teeven: Ook Nederland stuurt mensen terug naar buurland

Staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie.Beeld ANP

Nederland stuurt net als Duitsland mensen terug naar buurlanden als er sprake is van illegale grensoverschrijding. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie vanavond tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

In 2013 stuurde Nederland 550 illegale grensoverschrijders terug naar Duitsland en België. Duitsland stuurde vorig jaar 450 personen die illegaal vanuit Nederland de grens over kwamen terug. Volgens Teeven gaat het hierbij niet om asielzoekers. "In dat geval uiten mensen meteen de wens om asiel aan te vragen; die sturen we niet terug. Dat is wezenlijk wat anders dan illegale grensoverschrijding."

Teeven reageerde daarmee op aantijgingen van het CDA, dat suggereerde dat Duitsland wel asielzoekers terugstuurt aan de grens en dat Nederland dat niet doet en daardoor "het braafste jongetje van de klas is". Volgens Teeven is dat dus een misvatting.

Dublin-akkoord
In de asielprocedure wordt bekeken of asielzoekers al in een ander land asiel hebben verzocht. Volgens het zogeheten Dublin-akkoord moet de aanvraag van asielzoekers worden behandeld in het eerste EU-land waar ze binnenkomen. Veel asielzoekers vanuit Afrika en het Midden-Oosten komen aan in landen aan de grens van Europa, zoals Italië.

Dat land klaagt over de forse instroom en wil hulp van de EU bij de opvang. Volgens Teeven is de asieldruk op Italië minder groot dan het lijkt. Hij wees erop dat Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken en België meer asielzoekers opvangen in verhouding tot het aantal inwoners dan Italië doet.

Italië
Teeven sprak vandaag met zijn Italiaanse collega over de explosieve groei aan asielzoekers uit vooral Eritrea die in Nederland aankloppen. Bijna niemand van hen is geïdentificeerd en geregistreerd terwijl dat volgens EU-regels wel zou moeten. Hij sprak Italië aan op het nakomen daarvan. Binnenkort is er Europees overleg over de asielkwestie.

Vorige week zonk een boot met migranten bij Italië, waarbij zeker zeventien van hen zijn omgekomen. De Italiaanse marine wist ruim 200 migranten te redden.Beeld ap

Nieuwe reddingsoperatie
Juist afgelopen nacht heeft de Italiaanse marine in een operatie die de hele nacht duurde bijna vijfhonderd migranten gered, onder wie honderd kinderen. De vluchtelingen werden uit twee gammele boten opgepikt.

De reddingoperatie werd op touw gezet omdat de motor van een van de boten het liet afweten. De operatie verliep moeizaam vanwege het slechte weer. Uiteindelijk nam een marineschip de vluchtelingen aan boord. De migranten kwamen voornamelijk uit Syrië, Egypte en Bangladesh.

Alleen al dit jaar zijn meer dan 20.000 migranten in Italië aangekomen. Dat is een vertienvoudiging ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Kinderrechtenorganisatie Red de Kinderen heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over het grote aantal minderjarigen dat zonder begeleiding de oversteek naar Europa tracht te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden