Update

Teeven neemt maatregelen tegen illegaal downloaden

Op de website The Pirate Bay kunnen bezoekers films, muziek en games downloaden. Beeld
Op de website The Pirate Bay kunnen bezoekers films, muziek en games downloaden.

Websites die op grote schaal muziek en films aanbieden zonder dat er auteursrechten worden betaald, kunnen straks civielrechtelijk worden aangepakt. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) neemt maatregelen die het illegaal downloaden moeten tegengaan. De heffing op op blanco cd's en dvd's voor thuiskopiëren verdwijnt.

Dat heeft een woordvoerder van Teeven maandag gezegd. Met de nieuwe regels kunnen partijen die aanspraak maken op het auteursrecht naar de rechter stappen bij schending van deze rechten. Dit gold al voor games en computerprogramma's, maar dat is straks dus ook zo voor films en muziek.

Illegaal downloaden wordt onrechtmatig, maar niet strafbaar. De maatregelen zijn bedoeld om websites aan te pakken die op grote schaal muziek en films aanbieden zonder dat er auteursrechten worden betaald. De nieuwe aanpak is niet gericht op consumenten die beperkt bestanden up- en downloaden. Zij hoeven dan ook niet bang te zijn voor strafrechtelijke vervolging. Ook het afsluiten van een consument van internet, zoals in Frankrijk en Engeland gebeurt, is niet aan de orde.

Rechthebbenden kunnen de rechter ook vragen om een blokkade van illegale websites door de internetprovider. Maar dat is wel een laatste middel. Een blokkade kan alleen als een webbeheerder of provider niet op het faciliteren van illegale websites kan worden aangesproken.

Heffing blanco dragers
Met de hardere aanpak van illegaal downloaden verdwijnt ook de heffing op blanco cd's en dvd's voor thuiskopiëren van muziek en films. Rechthebbenden kunnen een vergoeding voor het kopiëren verwerken in de prijs van de producten. Ze kunnen zelf ook het kopiëren aan banden gaan leggen. Ook een kopieheffing op internetabonnementen vindt Teeven onwenselijk, omdat daarmee het auteursrecht wordt afgekocht en onrechtmatig gebruik wordt gelegaliseerd.

Volgens Stichting de Thuiskopie wordt nu nog 0,14 euro extra gerekend voor een blanco cd en wordt voor een dvd 0,40 euro of 0,60 euro extra afgerekend, afhankelijk van de beschermingsgraad van de dvd. Een woordvoerster van de stichting wilde nog niet vooruitlopen op het bestaansrecht van de organisatie, nu de heffing komt te vervallen.

Het vorige kabinet kondigde al aan af te willen van de thuiskopieheffing en meer te willen inzetten op bestrijden van illegaal downloaden. Tot ongenoegen van veel artiesten werd al eerder besloten geen heffing in te voeren op mp3-spelers en dvd-recorders.

Censuurwet
In een reactie noemde de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra de maatregelen 'proportioneel omdat de focus ligt op de tussenpersoon en de consument hierin ontzien wordt'. Volgens directievoorzitter van de organisatie, Hein van der Rhee, gaat het er niet om de consument te criminaliseren. ,,Het zijn de sites die over de ruggen van componisten en tekstdichters miljoenen verdienen; die moeten worden aangepakt.''

Buma/Stemra ziet dat maatregelen tegen illegale websites in andere Europese landen de markt voor onlinemuziek en -films een impuls geven. In Zweden steeg de onlinemarkt met 35 procent en de verkoop van fysieke cd's en dvd's bijna 10 procent.

De Piratenpartij Nederland, die streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden, is niet blij met de plannen van Teeven. 'Door deze technologie worden de Nederlandse providers straks gedwongen ons internetverkeer te controleren én te censureren', laat woordvoerder Dirk Poot weten in een verklaring. 'De enige manier waarop de censuurwet van Teeven kan worden gehandhaafd is wanneer de providers het volledige internetverkeer van alle Nederlanders continu in de gaten gaan houden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden