Teeven komt er zelf achter dat asielbeleid anders moet

Teeven wordt tijdens een schorsing in de Kamer omringd door ambtenaren, om zijn antwoord op Kamervragen voor te bereiden. Beeld ANP
Teeven wordt tijdens een schorsing in de Kamer omringd door ambtenaren, om zijn antwoord op Kamervragen voor te bereiden.Beeld ANP

Nee, het komt heus niet door de linkse partijen, en al helemaal niet door coalitiepartner PvdA, dat staatssecretaris Teeven het detentiebeleid voor asielzoekers herziet. De VVD-bewindsman is er in de tijd dat hij verantwoordelijk is voor asielbeleid zelf achter gekomen dat het beleid anders moet, zo verklaarde hij gisteren in de Tweede Kamer.

Karen Zandbergen

Teeven, die eerder dit jaar zwaar onder vuur lag na het overlijden van de Russische asielzoeker Dolmatov in een cel waar hij niet in had moeten zitten, kwam gisteren met een belangrijk nieuw inzicht: "Naarmate mensen langer in vreemdelingenbewaring zitten, wordt het moeilijker om mensen uit te zetten. Dat is niet een feestje van links, maar mijn constatering."

Eind april, tijdens een beladen en emotioneel debat over de overleden Dolmatov, beloofde Teeven op aandringen van de linkse oppositie, D66, CU en coalitiepartner PvdA, dat het asielbeleid menselijker zou worden. Gevoelig punt was en is het opsluiten van vreemdelingen die niets hebben misdaan. Hij wil onderscheid gaan maken tussen vreemdelingen die wel en niet crimineel of agressief zijn. Want, zo zegt Teeven nu, het wordt moeilijker om mensen uit te zetten naarmate ze langer in vreemdelingendetentie zitten. Begin juli komt hij met zijn hele nieuwe asielplan, gisteren maakte de VVD'er al iets van de uitwerking bekend. En liet hij merken dat de beloften die hij de Kamer in april deed, niet loos zijn.

Niet dat er voortaan geen asielzoeker meer in een cel terechtkomt. Van de ruim tweeduizend plaatsen nu, blijven er iets minder dan duizend over. Sterker, vreemdelingen die al een aantal misdrijven hebben gepleegd, mogen wat Teeven betreft voortaan harder worden aangepakt dan nu het geval is. "Ik heb me eraan gestoord dat mensen die acht keer in een gewone gevangenis hebben gezeten, met fluwelen handschoenen moeten worden aangepakt als ze in vreemdelingendetentie zitten." Vreemdelingen die 'spugen naar bewaarders, escorts met de dood bedreigen of zeggen dat ze hun gezin wel weten te vinden' komen wat Teeven betreft wel achter de tralies.

Voor mensen van wie weinig te vrezen is, wil Teeven juist een milder regime met meer vrijheid. In april zei hij al dat mensen 'van wie na een aantal maanden wordt geconstateerd dat ze niet kunnen worden uitgezet' niet in een cel moeten komen. Een groot verschil is dat Teeven van een strafregime naar een bestuursrechterlijk regime wil. Ook noemde hij in april al alternatieven. Zo wil hij meer gebruikmaken van de mogelijkeheid om mensen op borgtocht of met een meldplicht op vrije voeten te laten.

De linkse oppositie is erg tevreden dat toezeggingen uit het Dolmatov-debat niet loos blijken. Volgens D66-Kamerlid Schouw gaan we hiermee "van een abnormale naar een normale situatie". PVV'er Fritsma vreest dat door de versoepeling veel meer vreemdelingen naar Nederland komen "als ze weten dat ze toch niet worden opgesloten".

Maar er zijn nog wel wat pijnlijke punten. Zo wil de PvdA af van het illegalenquotum. In zijn verdediging van het strafbaar stellen van illegaliteit beweerde PvdA-fractievoorzitter Samsom dat zijn partij ervoor zou zorgen dat er een einde komt aan kwantitatieve doelen bij het opsporen van illegalen. Teeven maakte onomwonden duidelijk dat de politie zoals afgesproken vierduizend mensen op moet pakken. Maar daar komt een kwalitatieve doelstelling bij: het moet gaan om criminelen.

Ook nog niet uitgediscussieerd is de vraag wanneer iemand er niets aan kan doen dat hij niet terug kan keren, en dus een verblijfsvergunning moet krijgen. Ook hierover zei Samsom eerder dat er soepeler mee zou worden omgegaan. Begin juli komt er een onafhankelijk rapport, dan pas geeft Teeven zijn visie. Tot ergernis van de linkse oppositie, D66 en CU: als Teeven daarna pas met nieuwe beleidsvoorstellen komt, kunnen die pas na het zomerreces worden besproken en blijven mensen over wie het gaat langer in onzekerheid.

Over het kinderpardon liet Teeven weten dat er tot nu toe 1200 aanvragen zijn geweest. Met broers, zussen en ouders die bij toelating van een kind ook zouden mogen blijven, komt dat neer op 3500 mensen. De bewindsman hoopt voor september iedereen die een aanvraag heeft gedaan, zekerheid te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden