Teeven: Illegalen moeten wel degelijk vertrekken

Fred Teeven.Beeld ANP

Illegalen, ook degenen die nu tijdelijk noodopvang krijgen in enkele steden, moeten wel degelijk werken aan hun vertrek uit Nederland. Ook al is de strafbaarstelling van illegaliteit nu van de baan, de vertrekplicht voor mensen zonder verblijfsrecht blijft overeind. Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag duidelijk in een debat in de Tweede Kamer over uitgeprocedeerden.

Teeven maakt zich zorgen over de uitkomsten in Amsterdam, waar een grote groep illegalen al enkele maanden opvang krijgt in een voormalige gevangenis.

Deze groep heeft enige tijd gekregen om bij te komen maar er moet nu overleg op gang komen met alle betrokkenen over hun terugkeer, stelde Teeven. Hij wees erop dat het huurcontract in de Havenstraat over enkele maanden afloopt. Zijn grootste zorg is dat er tot nu toe geen uitstroom is uit de zogenoemde Vluchthaven. 'Maar ze kunnen niet in Nederland blijven', aldus Teeven.

Verdeeldheid
De Tweede Kamer is diep verdeeld over de opvang en de aanpak van mensen zonder verblijfspapieren. De PVV viel de VVD hard aan op het akkoord met de PvdA om de strafbaarstelling van illegaliteit niet door te voeren. Volgens de PVV zorgen illegalen voor veel criminaliteit en is een stok achter de deur om ze Nederland uit te krijgen, nu verdwenen. Volgens Teeven worden criminele illegalen wel aangepakt, geldt er een inreisverbod en zijn er andere middelen om mensen die hier niet mogen zijn Nederland uit te krijgen.

Opvang
PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen juist dat opvang mogelijk moet zijn voor mensen zonder verblijfspapieren die in een kwetsbare situatie zitten. Dat voorkomt dat zij op straat komen te leven. Ze verwijzen naar een concept-advies hierover van het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Teeven verwacht een definitief advies in de zomer maar zei dat dit niet bindend zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden