Teeven: Ik wil niet weer een winter met kraakflats

Staatssecretaris Fred Teeven (justitie) hoopt voor de Kerst met een oplossing te komen voor de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen in de grote steden. "Ik wil niet weer een winter in waarin mensen van kraakflat naar kraakflat gaan", zei hij gisteren in het debat over de justitiebegroting, verwijzend naar de situatie in Amsterdam.

De bewindsman is hierover in gesprek met de gemeenten. Hij wil niet terug naar de gemeentelijke noodopvanglocaties, die in 2010 werden gesloten. Teeven voelt er meer voor om asielzoekers iets langer dan de huidige twaalf weken opvang te bieden zodra duidelijk is dat zij zijn uitgeprocedeerd. Zo ontstaat meer tijd om een succesvolle uitzetting voor te bereiden.

Een dergelijke oplossing zou nog geen langdurige opvang betekenen, zoals een comité van de Raad van Europa de Nederlandse staat in een voorlopige uitspraak heeft opgedragen. De PvdA vindt dat de regering die uitspraak moet opvolgen als het mensenrechtencomité bij zijn standpunt blijft.

Teeven erkende gisteren dat hij het oordeel niet zomaar naast zich neer kan leggen. "Ik realiseer me heel wel dat als Nederland via de Raad van Europa andere landen aanspreekt, wij een uitspraak niet aan onze laars kunnen lappen. Je kunt met zo'n uitspraak niet doen wat je wilt."

Daarmee was hij milder over die tussenbeslissing dan bij de bekendmaking ervan vorige maand. Hij zei toen niet 'in de houding' te zullen springen en niet iedereen eten en drinken te gaan geven.

Teeven wees er wel op dat uitgeprocedeerde asielzoekers mogelijk buiten de uitspraak vallen, omdat zij in Nederland geen verblijfsrecht hebben. Hij heeft de Raad van State, op verzoek van de PvdA, inmiddels om juridisch advies gevraagd.

Overigens zouden vreemdelingen ook via de rechter opvang kunnen afdwingen. Zo moest minister Gerd Leers in 2011 na een gerechtelijke uitspraak overgaan tot de opening van gezinslocaties omdat de rechter geen uitgeprocedeerde kinderen op straat wilde hebben.

Teeven meldde dat hij ook komend jaar de politie de opdracht zal geven om vierduizend illegalen op te pakken. Haalt de politie dat aantal niet, dan zal hij de korpschef erop aanspreken. Agenten zullen zich 'primair' op overlastgevende illegalen richten, maar kunnen ook tegen andere illegalen 'aanlopen', aldus de staatssecretaris.

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden