Teeven: Demmink was geen verdachte

Als oud-officier van justitie getuige in Rolodex-onderzoek

Oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD), toch wel gewend aan camera's, had er gisteren even geen trek in. De uit boodschappentassen opgeviste apparatuur mocht de rechtszaal niet in. Voor het vaste gezelschap van volgers van de zogeheten Demmink-zaak was dit zeker niet de belangrijkste teleurstelling.

Oud-officier van justitie Teeven, nu gehoord als getuige over een destijds door hem geleid onderzoek naar een pedofielennetwerk in de hoofdstad, was duidelijk: De naam van Joris Demmink, voormalig topman op het ministerie van justitie, kwam in dat onderzoek niet voor.

Teeven verscheen gisteren voor de Amsterdamse rechtbank in wat een voorlopig getuigenverhoor heet. Dat is geen strafrecht, maar civiel recht. Onder leiding van een rechter-commissaris wordt bekeken of er gronden zijn om een aanklacht tegen de staat in te dienen.

En dat op verzoek van Bart van Well, een voormalige prostitué die heeft verklaard dat hij destijds als 15-jarige tot twee keer toe door Demmink is uitgenodigd voor betaalde seks.

Demmink, inmiddels gepensioneerd, zou een van de verdachten zijn in het zogeheten Rolodex-onderzoek waaraan Teeven in 1997 en 1998 mede leiding gaf. Demmink ontkent alles ten stelligste en dat al gedurende vele jaren.

Vandaag moet Demmink voor de rechter verschijnen als getuige, maar hij is verhinderd. Hij komt wel in juni opdraven.

Van Well vindt dat de overheid nalatig is geweest en oogluikend in Amsterdam seks met minderjarige jongens heeft toegestaan en zo heeft verzuimd de jongeren te beschermen. Sterker nog: de overheid, wie dat dan ook moge zijn geweest, zou zelfs het onderzoek van Teeven en de zijnen hebben gesaboteerd om hooggeplaatsten te beschermen.

De getuigenis van Teeven gaf voor die laatste theorie enige voeding. Het onderzoek startte met informatie van de Criminele Inlichtingen Dienst. Er werd gewag gemaakt van-verdachten die zich schuldig zouden maken aan betaalde seks met jonge jongens. Namen werden niet genoemd, maar het zou gaan om justitieambtenaren, en dan ook nog eens om hooggeplaatsten.

Teeven zette observatieteams op, liet telefoontaps plaatsen en plande huiszoekingen. Onder meer bij een jongensbordeel aan de Amsterdamse Insulindeweg werd een inval gedaan. Er zouden op de dag van de inval nog drie invallen worden gedaan maar zonder resultaat.

"Er werd niets aangetroffen en dat heeft het team zeer verbaasd", verklaarde Teeven gisteren voor de rechter. Er was duidelijk gelekt en belastend materiaal was verwijderd.

"Er is niet uit het team gelekt. Er was een klein team in Utrecht gevormd. Los dus van de locatie Amsterdam en dat gelet op de gevoeligheid van het onderzoek."

Het hele onderzoek leverde tot ontsteltenis van Teeven en zijn baas, hoofdofficier Hans Vrakking, niet veel meer op dan de veroordeling van twee pooiers. Blijft bij Teeven dit idee over: "Mensen waren geïnformeerd die niet geïnformeerd moesten worden."

Tot de magere oogst van het omvangrijke onderzoek behoorden volgens Teeven ook twee rapporten die aantoonden dat twee personen niet als verdachten mochten worden gekenmerkt.

En tot grote teleurstelling van Teeven konden nooit duidelijk verdachten worden aangewezen. Wie men daarvoor op het oog had, wilde Teeven met een beroep op zijn geheimhoudingsplicht niet zeggen.

Wat is Rolodex?

Oud-justitieminister Ivo Opstelten was ten tijde van zijn ministerschap kraakhelder over het dossier-Demmink. Dat is niks, wordt niets en zal nooit wat worden, was zijn stellige overtuiging. Uit allerlei hoeken worden met grote regelmaat nieuwe feiten en vooral veel veronderstellingen aangeleverd, maar tot op heden nooit zodanig dat het Openbaar Ministerie tot vervolging over wil en kan gaan. De zaak sleept al zo lang dat iedereen al bijna is vergeten waarom de zaak uit 1998 Rolodex heet. Het gaat om een ronde klapper waarin kaartjes zaten waarop namen, adressen en telefoonummers werden opgetekend van klanten en jonge jongens. Er zijn wel Rolodexen gevonden, maar nooit die met de info uit het Amsterdamse pedofielennetwerk waar zo nadrukkelijk naar is gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden