Teeven deed alles om Volkert vast te houden

Staatssecretaris Teeven heeft er wel degelijk alles aan gedaan om de vrijlating van Volkert van der G. uit te stellen (Trouw, 27 maart). Hij heeft tegen het vaste beleid en de vaste rechtspraak van de rechter in de verloven van Van der G. trachten tegen te houden. Ook heeft hij de Tweede Kamer ervan proberen te overtuigen dat hij naast het OM nog over eigen ruimte beschikte om het uitstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling bij de rechter aan te kaarten.

Zijn pogingen waren echter gedoemd te mislukken omdat hij de wet nu eenmaal niet aan zijn zijde heeft. Dat moet hij nu erkennen. Wat de bewindsman dan ook verweten kan worden, is dat hij bij het publiek verkeerde verwachtingen heeft gewekt over de mogelijkheden voor uitstel van verlof en voorwaardelijke invrijheidstelling.

Van der G. had ¿ volgens de wettelijke regeling op het moment dat hij werd veroordeeld ¿ onvoorwaardelijk, dus zonder enige voorwaarde, op 2 mei 2014 in vrijheid moeten worden gesteld. Dit recht is hem in 2008, met terugwerkende kracht, afgenomen. De kaarten zijn dus tijdens het traject anders geschud, en wel in het nadeel van Van der G. Het is de vraag of de voorwaarden zoals ze nu gepresenteerd worden wel door de beugel kunnen. Het zou mij niet verbazen als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens er een streep door zou halen.

Voor wat betreft de zwaarte van de straf ¿ wat men daarvan ook moge vinden ¿ breng ik in herinnering dat de rechter juist in verband met de ernst van het delict en de eventuele gevaarlijkheid van Van der G. een in verhouding lange straf heeft opgelegd: 18 jaar waar de gemiddelde straf voor moord in 2003 circa tien jaar was.

De rechter heeft het toen niet nodig gevonden om ter bescherming van de samenleving naast de straf ook een veiligheidsmaatregel (tbs) op te leggen, ondanks het feit dat hij op dat moment niet anders wist dan dat Van der G. in 2014 onvoorwaardelijk vrijgelaten zou worden. De rechter heeft het gevaar na verloop van twaalf jaar detentie dus als niet groot ingeschat, wat gelet op de recente rapportages kennelijk een juiste inschatting is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden