Ted Cruz: briljant, ambitieus en onuitstaanbaar

Ted Cruz, sinds maandagavond de koploper bij de Republikeinen als het gaat om afgevaardigden naar de conventie, is briljant en onuitstaanbaar. Het eerste blijkt uit het feit dat hij eerst studeerde op Princeton en daarna op Harvard, waar hij magna cum laude afstudeerde als jurist, waarna hij een felbegeerd assistentschap kreeg bij William Rehnquist, destijds de opperrechter van het Hooggerechtshof.

Daarna was Cruz advocaat, en medewerker van het campagneteam van George W. Bush tijdens de presidentsverkiezingen van 2000, waar hij onder andere hielp bij de rechtszaken over de betwiste uitslag daarvan. Hij werkte voor Bush toen die president was, werd minister van justitie van Texas en won in 2012 zijn huidige senaatszetel.

Dat hij onuitstaanbaar is, blijkt uit het feit dat, heel ongebruikelijk, niet één van zijn mede-senatoren nog steun voor zijn kandidatuur heeft uitgesproken. Cruz heeft een enorme ambitie, zeggen huidige en vroegere collega's, en daar moeten goede manieren en relaties voor wijken. Zo stookte hij in 2013 leden van de andere kamer van het Congres, het Huis van Afgevaardigden, op tegen hun leider John Boehner, wat leidde tot een begrotingsconflict met president Obama en het tijdelijk stilleggen van de federale overheid. Dat wordt door de meeste Republikeinen in het Congres nu als strategische blunder beschouwd, maar niet door Cruz.

Ruim een jaar na zijn aantreden als senator belegde Cruz al bijeenkomsten in Iowa om te zien of hij president zou kunnen worden. Zijn strategie: zich richten op twee groepen tegelijk. De in Iowa talrijke evangelische christenen stemmen traditioneel op andere kandidaten dan de conservatieven die het vooral om een bescheiden overheid en lage belastingen gaat. Meestal gaat daardoor de compromiskandidaat die door de gevestigde orde in de partij naar voren wordt geschoven, met de nominatie strijken.

Wie die twee groepen in een vroeg stadium verenigt, geeft de partijtop het nakijken, redeneerde Cruz. Uit Texas nam hij al een goede reputatie bij de 'anti-belasting-conservatieven' mee. De afgelopen maanden in Iowa sprak hij steeds meer en enthousiaster over zijn geloof. Zijn plan lijkt te werken. Het zal hemzelf niet verbazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden