Techrevolutie gaat iedereen aan

Digitalisering De technologische revolutie gaat veel verder dan het domein van werk. Niet alleen de nerds, maar iedereen moet betrokken worden bij de techno-samenleving, bepleit Antoinette Thijssen.

De afgelopen dagen was er in de media veel te doen over het Startup Fest. Het zal niemand verbazen dat het, ondanks de betrokkenheid van Neelie Kroes, vooral een mannenfeestje was. Er zijn helaas maar weinig vrouwen actief in de hippe wereld van de nieuwe technologie en start-ups.

Gelukkig hebben beleidsmakers en politici ook gesignaleerd dat daar een probleem ligt. In het in 2013 gestarte Techniekpact, waarbij de overheid met bedrijven, onderwijs en maatschappelijke partijen samenwerkt om meer jongeren de techniek in te krijgen, is veel aandacht voor meisjes en technologie.

Met resultaat. Het aantal meisjes dat een bètaprofiel kiest op de middelbare school is de afgelopen jaren flink gegroeid, net als het aantal meiden dat daarna een bèta- of technische opleiding gaat doen. Vorig schooljaar koos 27 procent van de havomeisjes een bètaprofiel, 19 procent koos daarna voor een technische vervolgopleiding. Van de meisjes op het vwo koos 39 procent een bètaprofiel en ging 26 procent daarna door naar een bèta- of technische vervolgopleiding. Op het vmbo kiest maar 10 procent van de meisjes voor techniek, maar daarna gaat wel 19 procent voor een technische richting.

Prachtig natuurlijk. Maar hoe zit het met die grote ándere groep - nog steeds meer dan 75 procent van de meisjes - die geen bèta of technische opleiding gaat doen? Ook zij krijgen te maken met digitalisering en technologie. Want in alle beroepen zal digitalisering een belangrijke rol spelen. In het uiterste geval gaan banen helemaal verdwijnen.

Belangrijker nog: de techrevolutie gaat veel verder dan alleen het domein van werk en banen. Hoe belangrijk werk ook is, er is meer in het leven. En iedereen krijgt in alle aspecten van het leven te maken met digitalisering en technologie.

undefined

Zelf het heft in handen

Het internet of things staat voor de deur. Als ik binnenkort thuiskom van mijn werk en een lekker koud wijntje wil drinken, weet mijn slimme koelkast precies hoeveel glazen ik per dag achteroversla en wat mijn lievelingswijn is. Handig dat die koelkast die gegevens dan zelf doorgeeft aan Albert Heijn, zodat Appie mij een leuke aanbieding op maat kan doen. Maar wie krijgen er verder nog toegang tot die gegevens? En is dat ook wel zo prima?

Die slimme koelkast is maar een voorbeeld. Straks is alles met alles verbonden. Om in die digitale tech-wereld geen speelbal van bedrijven en overheidsinstanties te worden, moeten wij allemaal smart citizens worden. Burgers die het heft in handen hebben. Die snappen hoe de algoritmes werken, die zelf zeggenschap hebben over hun data en die data bij voorkeur zelf beheren in plaats van uit handen te geven.

Gelukkig zijn er - vooral in de grote steden - al veel initiatieven die zo'n beweging van smart citizens op gang proberen te brengen. Een reeks initiatieven wordt al opgestart. De meeste geleid door... mannen. Het is hoog tijd dat die opkomende beweging van smart citizens een brede beweging wordt, waar ook heel veel vrouwen zonder technische opleiding bij betrokken zijn. Het is hoog tijd dat de overheid en andere organisaties en maatschappelijke actoren daar keihard aan gaan trekken.

Want het is reuze leuk en belangrijk natuurlijk, al die aandacht voor hippe start-ups van slimme jonge jongens. Maar de goeien komen er ook wel zonder dat de overheid ze pampert. Veel belangrijker is het om nu een nationaal actieplan op te zetten om te voorkomen dat er een grote achterhoede ontstaat van digitaal ongeletterden, mensen die geen techniekopleiding hebben gevolgd en niet tot de hippe grootstedelijke elite behoren.

Ik pleit daarom voor een techniekpact 2.0, een techniekfest dat gericht is op het betrekken van iedereen bij de nieuwe techsamenleving. Dan komen die hippe start-ups er daarna vanzelf ook wel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden