Technologie; de basis voor voedselzekerheid

'Er is voldoende voedsel, maar de vraag is hoe we het gaan verdelen'Beeld anp

Joris Lohman pleitte afgelopen woensdag om dit jaar op Wereldvoedseldag de waarde van voedsel te vieren. Ik vier graag mee, maar laten we niet vergeten waar wereldvoedseldag werkelijk om draait: voedselzekerheid. En voedselzekerheid voor negen miljard monden is alleen te bereiken door de inzet van verantwoorde technologie.

Als levensmiddelentechnoloog en groot liefhebber van lekker eten vind ik het geweldig om breder naar voedsel te kijken dan alleen als brandstof. Het is een onderdeel van onze steeds veranderende cultuur. We kunnen tegenwoordig net zo goed genieten van sushi om de hoek als van oma's stamppot. Maar voedsel is vooral een eerste levensbehoefte. Daarom hebben we de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat in die behoefte wordt voorzien. Maar het is ook iets om van te genieten, bij voorkeur samen met anderen.

Op Wereldvoedseldag staan we stil bij het hongervraagstuk. Oftewel; hoe zorgen we dat iedereen wereldwijd voldoende voedsel heeft van goede kwaliteit? Vandaag de dag is deze vraag vooral een vraag van verdeling. Er wordt wereldwijd voldoende geproduceerd, maar niet iedereen op de wereld heeft daar toegang toe. Dat het nu een verdelingsvraagstuk is, is voor een groot deel te danken aan technologie. We hebben de beschikking over betere zaden, medicijnen om dieren gezonder te laten groeien en steeds betere technieken om producten langer kwalitatief goed te bewaren. Om in de nabije toekomst ook dit verdelingsvraagstuk op te lossen, blijft het onmisbaar om nieuwe technologieën te ontwikkelen en toe te passen. Niet zelden blijkt die toepassing echter een probleem, want als consumenten ergens kritisch kijken naar toepassing van technologie, dan is het wel in landbouw en voedsel. Het pleidooi van Lohman illustreert dit.

Samenwerking en co-creatie
Juist omdat voedsel een eerste levensbehoefte is, is het volkomen legitiem om kritisch te zijn. Er zijn weinig andere onderwerpen die ons zo dicht raken, dus het is goed om over de gevolgen na te denken wanneer je nieuwe technologieën toepast. Ik hoop echter dat de critici in de voedselbeweging juist samen durven te werken met wetenschappers en de grote multinationals. Maatschappelijke kritiek is waardevol en vaak terecht,maar vraagt ook om samenwerking en co-creatie. Technologie levert ons namelijk veel op; denk aan de hongersnoden in India die zijn opgelost dankzij de groene revolutie.

De charmante initiatieven die Lohman noemt, hoewel belangrijk om te laten zien hoe groot onderdeel eten is van onze cultuur, dragen helaas niet bij aan het voeden van de groeiende wereldbevolking die steeds vaker in grote steden woont. Graag zie ik een beweging ontstaan die kan genieten van voedsel en dit koppelt aan een duurzame productie. Laten we daarbij gebruik maken van wetenschappelijke inzichten en niet blijven hangen in romantische wereld van onze grootouders. Kortom, ga samen op zoek naar houdbare wereldwijde oplossingen en durf verantwoorde technologie te accepteren!

Als we weten waar we het voor doen, is het voedselverdelingsvraagstuk op te lossen. Dan wordt Wereldvoedseldag jaarlijks een feestdag, wereldwijd.

Karin Ruigrok (30) werkt bij Schuttelaar & Partners, het adviesbureau voor een gezonde en duurzame wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden