Techniek Wüst is nog eenzijdig

door John Graat

Van tegenslag wordt een sporter sterker, sprak Ireen Wüst met onvaste stem. Ze had haar eerste internationale allroundtitel voor het grijpen maar kwam op het EK in Collalbo 0,24 seconde tekort.

Met haar hoofd in haar handen probeerde ze op een tuinstoeltje naast de baan minutenlang te bevatten wat haar zojuist was overkomen. Even later zocht ze een rustig plekje onder een boom op om haar tranen de vrije loop te geven. Broer Bas praatte op haar in. Ze mocht trots zijn, ze kon zichzelf niets verwijten, hield hij haar voor. Wüst herhaalde later die woorden. ,,Het hoort bij topsport. Ze zeggen dat je van verliezen alleen maar sterker wordt. Daar hou ik me aan vast.”

Niets leek er nog mis te kunnen gaan op de afsluitende vijf kilometer. Na de 500 meter had ze zaterdag ook de 1500 meter op haar naam geschreven. Met een comfortabele voorsprong van veertien seconden op de winnares van de drie kilometer, Martina Sablikova, kon ze aan de vijf kilometer beginnen. Maar de Tsjechische legde in de voorlaatste rit de lat wel erg hoog voor Wüst. Met 6.58,45 verpletterde zij het wereldrecord in de buitenlucht van Gunda Niemann uit 2001.

Wüst was er niet van geschrokken, liet ze haar gehoor geloven. Met het realistische doel om 7.10 te rijden, begon ze aan haar slotrace. Tot 2600 meter lag ze zelfs vóór op het schema van Sablikova. Langzaam trad de verzuring in. Ze kon haar techniek niet vasthouden. Heel geleidelijk begon zich een drama af te tekenen. De lijdensweg van Wüst mondde uit in een tijd van 7.12,73. Dat was 0,24 seconde te weinig voor de titel. ,,Dat is nog geen twee meter, heel zuur”, sprak ze geëmotioneerd. Het hoofd wilde, maar alles in mijn lijf schreeuwde om te stoppen.”

Wüst en haar coach Gerard Kemkers bestreden dat ze in het begin van de vijf kilometer te veel met haar krachten had gesmeten. Wüst: ,,Dat zit in de aard van het beestje. Ik ben niet iemand die vlak kan rijden of nog kan versnellen.” Kemkers: ,,Om 7.10 te rijden, moest ze in het begin een reeks rondjes in de 33 seconden rijden. Dat is niet veel te hard. Toen ze moest gaan vechten kon ze niet versnellen. Ze was uit haar techniek en kon niet schakelen naar een andere slag.”

Volgens Kemkers kan Wüst nog niet variëren met haar techniek. Dat is door de wisselende omstandigheden op een buitenbaan vaak wel nodig. Op de drie kilometer openbaarde zich dat probleem ook al. Kemkers: ,,Ireen heeft één slag. Als ze moe wordt gaat ze technisch minder rijden. Een windvlaagje moet je op kunnen vangen. Zo ver is ze nog niet. Op een binnenbaan was dit niet gebeurd.”

In haar loopbaan had Wüst (20) tot dusver altijd de wind mee. Ze werd sportvrouw van 2006 door haar olympische titel op de 3000 meter. Voor dit seizoen richtte ze haar vizier op het allrounden. Bij afwezigheid van Anni Friesinger en door een niet al te sterk deelnemersveld leek de nationaal kampioene de Europese titel voor het grijpen te hebben. Claudia Pechstein, titelverdedigster, bleek niet in goeden doen. Maar op Sablikova had ze vooraf niet gerekend. Kemkers: ,,Zij reed een vijf kilometer van een andere wereld. Maar de grootste winst heeft ze geboekt op de korte afstanden.”

Het zilver, haar beste klassering ooit, was niet waar Wüst het hele jaar voor heeft getraind. Ze zag het als een voordeel dat ze komend weekeinde op het WK sprint alle frustratie van zich af kan rijden, als outsider. Dan richt ze haar pijlen op het WK allround, half februari in haar favoriete Thialf. ,,Uiteindelijk word je door tegenslag een groot sporter. Laat dat WK maar komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden