Techniek op middelbare school zakt in

null Beeld anp
Beeld anp

Technische universiteiten kregen dit jaar onverwacht veel meer aanmeldingen van studenten. Het staat in schril contrast met de situatie in het voortgezet onderwijs: dit schooljaar volgen minder leerlingen dan ooit technische vakken, er staan minder techniekleraren voor de klas en er is nog meer gesneden in het aantal lesuren. Ondanks de enorme vraag naar technisch personeel, de baanzekerheid én de miljoenen die het kabinet uittrekt om techniekonderwijs te stimuleren.

Om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt rap te verbeteren, sloten het kabinet, onderwijsinstellingen en werknemersorganisaties in het voorjaar het 'Techniekpact'. Daar ligt zo'n 400 miljoen euro voor klaar.

Het lijkt zaaien op dorre bodem, want het hele fundament onder het techniekonderwijs is de afgelopen jaren afgebrokkeld door onderwijsvernieuwingen en bezuinigingen. Huub Huijs, voorzitter van de vereniging van techniekdocenten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (VeDoTech), noemt het 'leuk' dat techniek vanaf 2020 op basisscholen verplichte kost wordt, maar hij noemt het pact ook kortzichtig.

Hij ziet liever een aanpak die op lange termijn werkt en wil dat het kabinet inzet op een doorlopende leerlijn. "Straks zijn we miljoenen verder, maar stagneert de doorstroom in het voortgezet onderwijs."

'Techniek zit in het verdomhoekje'
Door dalende leerlingbudgetten kiezen scholen volgens Huijs momenteel snel voor bezuinigen op de relatief kostbare technieklessen. "Al die dure materialen en gereedschappen en practicumlokalen...

Een vak als Engels kost daarmee vergeleken een schijntje. Scholen mogen zelf kiezen en daar gaat het dus mis. Uit een enquête onder onze leden bleek dat bij 40 procent van de scholen de uren techniek in de onderbouw teruglopen", stelt Huijs. "Techniek zit in het verdomhoekje."

Het technisch kenniscentrum Kenteq berekende dat het vooral in het vmbo slecht is gesteld. Het aantal vmbo techniek-leerlingen is met de helft verminderd. "Vanaf 2006 met duizenden tegelijk", zegt Sake Wagenaar van Kenteq. Het vmbo-vak elektrotechniek trekt maar liefst 65 procent minder leerlingen dan tien jaar geleden.

Tekort van 150.000 geschoolde mensen tot 2016
Waar het voortgezet onderwijs beknibbelt op de kosten, kiezen studenten op universitair niveau wel voor techniek. De TU Delft telt 3500 studenten, zo'n 15 procent meer dan vorig jaar. Met name de studies wiskunde, technische natuurkunde en werktuigbouwkunde zijn in trek. Ook Eindhoven, Wageningen en Twente meldden een flinke stijging.

Of de studenten werkelijk zullen afstuderen en als ingenieur aan de slag gaan, moet blijken. De werkvloer zal hen met open armen ontvangen. Tot 2016 is er een tekort van een slordige 150.000 technisch geschoolde mensen op alle niveaus, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt.

Met name in de elektrotechniek vallen harde klappen. Branchemanager Marcel den Haan van de Federatie Elektrotechniek: "Elk bedrijf, van klein tot groot, zegt niet aan personeel te kunnen komen. Er zijn geen mensen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden