Teamleider Chris: Ik begrijp niets van de commotie

reportage

Eduard Padberg en Amman

Ook tijdens ramadan zitten de bars in de hotels van Amman vol met gespierde mannen met korte kapsels, vers uit Irak. Een enkeling staart voor zich uit, de meesten laten zich het bier in de donkere bar van het Bristol Hotel goed smaken tijdens hun verlof in de Jordaanse hoofdstad.

Vroeger zouden ze huurlingen heten. Ze zijn immers officieel niet verbonden aan het leger, en vechten voor de partij die het best betaalt. Maar tegenwoordig heten ze private contractors, ’particuliere aannemers’, en staan ze op de loonlijst van een van de tientallen beveiligingsbedrijven die in Irak actief zijn.

Deze week kwam een daarvan, Blackwater, in opspraak. De Iraakse premier Noeri al-Maliki beschuldigde de mannen van het bedrijf ervan lukraak op burgers te hebben geschoten. Meer dan twintig onschuldige mensen werden gedood.

Chris, de teamleider van de Blackwater-ploeg die de missie leidde, heeft geen enkel begrip voor deze aantijgingen: „Alle slachtoffers waren opstandelingen: de vijand.”

Hij mag eigenlijk niet met de pers praten, maar Chris moet een paar dingen rechtzetten naar aanleiding van de ’misleidende’ berichtgeving in de media de afgelopen dagen. „We hebben ons werk gewoon goed gedaan. Ik snap niet waar al die commotie vandaan komt.”

Volgens de teamleider was er geen sprake van mortiervuur, zoals in de media werd gemeld, maar luidde een autobom de hinderlaag in, waarna het konvooi dat ze moesten beschermen, van alle kanten met vuurwapens werd bestookt. „We hebben ons uit deze moeilijke situatie kunnen redden, en ’de goederen’ (de vakterm voor de te beveiligen klanten – red.) heelhuids afgeleverd. Dat is ons werk. We doen alleen wat daarvoor nodig is, niets meer.”

Nippend aan een energiedrankje, vertelt hij over de uitgebreide ervaring van alle Blackwater-medewerkers, die stuk voor stuk afkomstig zijn uit speciale militaire eenheden en uitgebreide keuringen hebben moeten doorlopen.

Chris werkt al drie jaar in Irak, voor verschillende beveiligingsbedrijven. „Blackwater is het beste van het beste”, zegt hij overtuigd.

Mocht iemand nog twijfelen aan zijn ervaring, dan laat Chris graag een paar van de littekens zien die elf kogels en enkele granaatscherven op zijn lichaam achterlieten. „Panama, Afghanistan, Somalië, Haïti; ik heb gevochten op elke rotte plek op deze planeet.”

Hij beëindigt zijn betoog met enkele stevige oneliners. „Wij raken niet in paniek, Wij maken geen fouten. Wij hebben in Irak nog nooit een burger gedood.”

De slechte reputatie waar de Iraakse overheid het bedrijf van beticht, is volgens Chris inherent aan het gevaarlijke werk dat zij verrichten. Om hinderlagen te voorkomen moet te allen tijde met hoge snelheid worden gereden, aldus Chris, iets wat hen niet door alle burgers in dank wordt afgenomen.

Het recente incident met Blackwater heeft ook de discussie aangewakkerd over de onduidelijke juridische status van de particuliere contractanten in Irak. Doordat zij buiten het bereik van zowel de Iraakse wet als het Amerikaanse militaire recht vallen, genieten zij volgens critici nagenoeg immuniteit.

„Vertel dat maar aan mijn strijdmakkers die in de Verenigde Staten terecht hebben gestaan’, verweert Chris zich, maar hij weigert verder in details te treden. „Wij opereren volgens strikte richtlijnen. En we worden verantwoordelijk gehouden voor onze daden. Alleen niet in Irak.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden