Team winnaar staat klaar, want werk in Witte Huis gaat door

De president moet nog worden gekozen door kiesmannen. Maar de winnaar gaat meteen op zoek naar een kabinet.

Tussen de verkiezingsdag en de inauguratie van de president zit tweeënhalve maand. Om een leiderschapsvacuüm in het machtigste land ter wereld te voorkomen, moeten de kandidaten al tijdens hun campagnes een transitieteam vormen.

8 november

Officieel werd gisteren niet de president gekozen, maar een zogenoemd kiescollege dat later de president kiest. Dit college bestaat uit 538 kiesmannen.

November

Hoewel de nieuwe president officieel dus nog niet is gekozen, gaat hij wel direct op zoek naar kandidaten voor zijn kabinet en voor zo'n vierduizend andere benoemingen. Daarbij overlegt zijn transitieteam met de betrokken departementen en overheidsinstellingen.

19 december

De kiesmannen komen bijeen in de hoofdsteden van hun respectievelijke staten en kiezen officieel de president en vicepresident.

Begin januari

De aankomende president begint benoemingen aan te kondigen waarvoor goedkeuring nodig is van de Senaat. Die goedkeuring is nodig voor een kwart van de benoemingen. Senaatscommissies beginnen hun eerste hoorzittingen met voorgestelde kandidaten.

6 januari

De stemmen van de kiesmannen worden officieel geteld in een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Na de telling wordt de formele verkiezingsuitslag bekendgemaakt.

20 januari

Feestelijke inauguratie van de president en vicepresident in de Amerikaanse hoofstad Washington. De president legt de eed af en houdt zijn inaugurele toespraak. Gewoonlijk wordt er ook gebeden.

April

De meeste van de honderd belangrijkste presidentiële benoemingen, inclusief kabinetsleden, zijn normaal gesproken eind april goedgekeurd door de Senaat. De nieuwe functionarissen kunnen aan de slag

Niet alle transities verlopen rimpelloos. Toen George W. Bush het in 2000 overnam van Bill Clinton, werden medewerkers van Clinton door de Rekenkamer later beschuldigd van 'vernielingen, diefstal, vandalisme en grappen' in het Witte Huis. Volgens een woordvoerder van Bush zou onder meer de letter 'W' zijn verwijderd van toetsenborden.

Ook werd de Clintons verweten dat ze geschenken die waren bedoeld voor het Witte Huis zelf hadden gehouden. De Clintons wezen de beschuldigingen van de hand, maar stemden wel in met betaling van 85.000 dollar om 'zelfs de geringste discussie' uit te sluiten.

De overgang van George W. Bush naar Barack Obama verliep juist weer heel soepel. Zo vroeg Bush het Congres op verzoek van Obama om 350 miljard dollar voor bankensteun. Bij zijn inauguratie prees Obama zijn voorganger voor "de generositeit en samenwerking."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden