Team Oranje presteert sensationeel

Team Oranje heeft een sensationele prestatie geleverd door op de Olympiade in Istanbul de finale te halen. Wie had dat van deze jonge ploeg durven dromen?

Het succesverhaal begon in de laatste groepswedstrijd. Door een maximale overwinning tegen Georgië wisten Jansma-Verhees, Drijver-Schollaardt en Brink-Van Prooijen de eerste plaats te bemachtigen, met één VP voor Italië. Hoe belangrijk dat was, bleek wel in de vervolgwedstrijden. In de achtste finale kon Nederland kiezen uit Turkije, Duitsland of de VS. De keuze viel op Duitsland, waartegen onze jongens een vrij regelmatige overwinning boekten. In de kwartfinale bleek Ierland duidelijk een maatje te klein en in de halve finale stond Rusland op het menu. Een ronduit makkelijk parcours, zeker als je bedenkt dat in de andere finale de kraker China-Italië gespeeld werd.

Ook de horde Rusland moest te nemen zijn. Normaal gesproken is dit land één van de sterkste ter wereld, maar Gromov speelt op de Olympiade niet met zijn vaste partner Petrunin (die afwezig is), maar met Doubinine, een aanzienlijke verzwakking. In de groepswedstrijd won Nederland van Rusland weliswaar met 25-4, maar onderschat de Russen niet. Hoe sterk het Russische bridge is geworden het afgelopen decennium, blijkt wel als je bij de vrouwen kijkt. Ook hierin speelde Nederland tegen Rusland (de kwartfinale), maar de Nederlandsen kregen een stevige draai om de oren. Inmiddels staan de Russinnen in de finale (tegen de VS).

Het open team deed het tegen Rusland in de halve finale beter. De eerste zitting van de halve finale bouwde Nederland een rustige voorsprong op om in de tweede zitting alle eieren van het rek te spelen; er kwam een eclatante 68-12 imp's voor Nederland op de borden. Hierna kwamen de Russen nog wel even sterk terug in de derde zitting, maar over zes zittingen werd de uitslag 195-116 imp's in het voordeel van Oranje, cijfers die niets aan twijfel overlieten.

In de finale ontmoet Nederland geen onbekende rivaal, Italië, dat het nog moeilijk genoeg had om China in de halve finale van zich af te houden. In de groepswedstrijd speelde Oranje al tegen Italië en dat werd 15-15, een teken dat de finale (over acht zittingen van 16 spellen!) wel eens een spannende aangelegenheid kon worden, ondanks de enorme reputatie van de Italianen. Wilt u op de hoogte blijven van de tussenstanden, kijkt u dan op Teletekst pagina 614 (vandaag zijn de laatste twee zittingen).

Op dit spel opereerde Oranje wat doortastender dan Rusland (zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Doubi- Ver- Gromov Jansma

nine hees

- - - pas

pas 4? pas pas

pas

Jansma vond zijn hand te mooi voor een 3-opening en paste daarom. Ook Doubinine vond de westhand geen opening waard, dus kreeg Verhees de kans om het feest te openen. Hij koos voor 4. Dubieus, zegt u, en ik ben het met u eens, gewone stervelingen verzinnen dit niet, maar Verhees kreeg het gelijk aan zijn zijde. Iedereen vond het goed en Verhees hobbelde drie down voor

-150. Aan de andere tafel meer leven in de brouwerij:

West Noord Oost Zuid

Schol- Reku- Drijver Khok-

laardt nov hlov

- - - pas

1 4 dbl? pas

pas pas

Ook hier vond zuid, Khokhlov, de zuidhand geen 3-opening. Schollaardt zag wèl een opening in de westhand, 1. Toen noord met 4 om de hoek kwam, had Drijver een enorm probleem: 4 of 5 bieden of doubleren?

Hij koos voor de veiligste weg en zei doublet, dat Schollaardt graag liet zitten. Ook hier drie down, +500 en 350 winst of wel 8 imp's. In feite kon Drijver het niet verkeerd doen, want hoewel 4 en 5 enge contracten zijn, zijn die wel te halen.

Op het volgende spel kreeg Gromov een kans te scoren, maar die wist hij niet te benutten (zie diagram 2), dankzij gedurfd tegenspel van Verhees.

West Noord Oost Zuid

Doubi- Ver- Gromov Jansma

nine hees

- - pas pas

1 pas 1 pas

1 pas 1SA pas

2SA pas 3SA pas

pas pas

Het 2SA-bod van Doubinine moest uit zijn tenen komen, waarna Gromov weinig moeite had om 3SA in te knikken.

Jansma had een enorm uitkomst probleem. Hij besloot uiteindelijk om 2 op tafel te leggen. Gromov won de eerste slag met H en draaide vijf rondjes ruiten om Verhees onder druk te zetten. Wat hij moest hij weggooien? Een klaveren kon hij niet missen, dus besloot hij om ijskoud H sec te zetten. Dit was de positie (zie diagram 3):

Gromov ging met klaveren van slag voor noord, die klaveren na speelde voor de aas van zuid. Jansma speelde schoppen terug en gelukkig kon Gromov niet geloven dat Verhees H sec gezet had. Hij speelde daarom maar een kleine schoppen in de dummy, één down. Aan de andere tafel paste Schollaardt op 1SA van Drijver, dat precies contract ging, dus kwamen 4 imp's binnen in plaats van 6 imp's de deur uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden