Team belangrijker dan ooit voor niet-fitte Epke Zonderland

Olympisch kampioen heeft nog steeds last van naweeën van een operatie aan zijn bijholten en is mogelijk niet op tijd fit voor kwalificatietoernooi Rio

ELINE VAN SUCHTELEN

Een waardig kopman. Zo noemde Hans Gootjes, de technisch directeur van de turnbond KNGU, Bart Deurloo zaterdag tijdens een oefeninterland met Spanje. Door het ontbreken van olympisch kampioen Epke Zonderland, die nog steeds last heeft van de naweeën van een operatie aan zijn bijholten, is Deurloo gepromoveerd tot hoofd van team Holland.

De 25-jarige turner uit Zwijndrecht volbracht zijn taak met verve. Deurloo turnde een prachtige meerkamp, goed voor de beste totaalscore van 89.35 punten. Samen met zijn teamgenoten Anthony van Assche, Michel Bletterman, Frank Rijken, Yuri van Gelder en Glenn Smink kwam Nederland op een puntentotaal van 342,60, hoger dan de WK-score van vorig jaar in Glasgow. Spanje, een van de concurrenten voor een olympisch teamticket, kwam niet verder dan een score van 333,70.

De goede verrichtingen van de Nederlandse turners bieden een uitstekend perspectief voor het olympisch kwalificatietoernooi, dat over vijf weken in Rio de Janeiro wordt gehouden.

Zeker nu Epke Zonderland nog steeds kampt met fysiek malheur. De 29-jarige Fries had in 2015 een rotjaar met veel gezondheidsklachten zoals griep en een hersenschudding ten gevolge van een val.

Om van een chronische verkoudheid af te komen besloot Zonderland zich in december te laten opereren aan zijn bijholten. Met succes. In januari ging het volgens zijn coach Daniël Knibbeler fantastisch. "Hij kon eindelijk probleemloos trainen."

Toch kwam de boosdoener vorige maand weer om de hoek kijken. Griep. Voor de zoveelste keer. Tijdens een check bleek doorgang in zijn neus weer aan elkaar gegroeid. Een kleine ingreep, vorige week donderdag, heeft het probleem verholpen.

Met slechts vijf weken te gaan tot het olympisch kwalificatietoernooi zijn het geen zaken waar Zonderland en coach blij mee zijn. Knibbeler verwacht dat de rekturner in Rio gewoon aan de start zal verschijnen. Maar hoe, dat is de vraag. "We hebben de hoop en de intentie om daar klaar te staan. Maar we hebben helaas geen garanties."

Als Zonderland weer optimaal belast kan worden, moet Knibbeler hem in recordtempo klaar zien te stomen voor het toernooi in Rio. Zo'n situatie is verre van ideaal, bleek al op de WK turnen in Glasgow in oktober vorig jaar.

In de aanloop naar dat toernooi kon Zonderland amper trainen vanwege een hersenschudding. In de kwalificaties bakte de tweevoudig wereldkampioen er vervolgens weinig van en kon hij een derde titel vergeten.

Door de kwakkelende gezondheid van de rekturner worden de prestaties van het team nog belangrijker. Mocht Zonderland niet op tijd fit zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi, dan moeten zijn ploeggenoten desnoods zonder hem een teamticket binnen zien te slepen. Dat zou de weg naar de Spelen voor Zonderland ook een stuk makkelijker maken.

Om met een team in Rio aan de start te verschijnen, werkte bondscoach Mitch Fenner de afgelopen jaren aan de breedte van de groep. Zonderland, Yuri van Gelder en Jeffey Wammes waren een paar jaar geleden de enige aansprekende namen in het Nederlandse mannenturnen. Nu heeft Fenner een hele reeks namen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het team. Wie er in april aan de start verschijnt, daar is hij nog niet uit. De turners komen later deze maand nog in Stuttgart in actie.

De laatste wedstrijd voor het olympisch kwalificatietoernooi is begin april in Waddinxveen, tegen Frankrijk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden