Weblog

Tea Party's coupe d'états unis

Sarah Palin spreekt op een bijeenkomst in Iowa de Tea Party-aanhang toe. Beeld bruno
Sarah Palin spreekt op een bijeenkomst in Iowa de Tea Party-aanhang toe.Beeld bruno

Vanavond barst het tweede debat tussen de kandidaten los - dit keer in Tampa (Florida), georganiseerd en uitgezonden door CNN. Het debat - de Tea Party Presidential Debate - wordt niet toevallig op 12 september gehouden.

Sebastiaan van der Lubben

Precies twee jaar geleden startte, volgens mede-organisator Tea Party Express, de invloedrijke beweging met een mars op Washington D.C. Sindsdien is de expres druk bezig Amerika terug te claimen. Met een bustour. Veel commentatoren zien de 'club' dan ook als een betrekkelijk jeugdige oprisping van de rechtervleugel en hopen dat haar momentum stuit op individueel geblunder, gezond verstand of een directe confrontatie met Obama.

Politicoloog Alan Abramowitz nam de beweging wel serieus en vond al in de jaren zeventig aanwijzingen voor de beweging onder Republikeinse kiezers. Zijn conclusie: de aanloop van de beweging is langer en heeft veel diepere wortels in de GOP. De Tea Party is niet zomaar een reactie op de 'liberale' agenda van Obama - ze wordt ook gevoed door een toenemen raciaal ressentiment jegens de huidige president. Abramowitz vond

... racial resentment and dislike of Barack Obama, along with conservatism, emerged as the most important factors to support for the Tea Party movement.

Gary Jacobson, ook politicolog, vond aanwijzingen voor de impact van de Tea Party op de Republikeinse verkiezingsoverwinningen (tijdens de midterms) van 2010. De beweging bleek in staat om tegenstanders van Obama (blanke, oudere en Republikeinener dan tijdens voorgaande verkiezingen) voor zich te winnen. Aanhangers van de Tea Party wonnen de zetels door hun anti-Obama-agenda in de strijd tegen Democratische Congresleden uit te spelen. Jacobson wijst in zijn paper (onderschreven door Nicol Rae) op de directe gevolgen van deze (democratische) coup voor de agenda van het Congres:

... the new Republican House majority immediately enacted, under the guise of deficit reduction legislation, changes in national institutions and programs far more radical than anything Obama ever contemplated. Republican leaders then threatened to refuse to raise the debt ceiling, risking a global financial disaster by preventing the United States from paying its bills and creditors, to force Obama and the Democrats to accept them.

De Tea Party kunnen we dus niet wegzetten als een extremistische noviteit binnen de Republikeinse partij. De beweging heeft een lange geschiedenis, wordt gevoed door een eenvoudige en blijkbaar overtuigende agenda en is met ruim tachtig nieuwe leden in het Congres een belangrijke politieke factor in de Amerikaanse politiek. Een factor overigens waar niet Obama, maar vooral de Republikeinse Partij last van zal hebben. De twijfel van de beweging om eigen kandidaten ten koste van de partij te ondersteunen, zet het 'front' tegen de huidige president onder druk. Met de Tea Party in huis, hoeft Obama niet te winnen, hij hoeft voor een tweede termijn alleen maar te zorgen dat hij niet verliest.

Sebastiaan van der Lubben is een van de initiatiefnemers van ElectionDeskUSA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden