Te zwaar voor het ministerschap?

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Moet een minister een voorbeeldfunctie vervullen voor haar eigen portefeuille? Die vraag hield de gemoederen afgelopen weekend bezig toen bleek dat de Belgische politica Maggie De Block van de liberale partij Open VLD minister van volksgezondheid wordt. Ze heeft overgewicht en suikerziekte.

Voor Tom Van de Weghe van de tv-zender VRT genoeg reden om vraagtekens te plaatsen bij de geloofwaardigheid van de toekomstige minister. De journalist maakte in een tweet de vergelijking met de Amerikaanse gouverneur Chris Christie van New Jersey, die volgens Van de Weghe zo zwaarlijvig is dat hij nooit president van Amerika kan worden. Daarop barstte in andere landen, zoals Nederland en de VS, een storm aan grappen los over 'Maggiblok'.

Maar bij onze zuiderburen bleef het stil. Zij zijn allang gewend aan De Block. Sterker nog: ze is de populairste politicus van het land, waarmee ze bekende namen als oud-premier van Vlaanderen Kris Peeters en de Vlaams-nationalistische Bart De Wever achter zich laat. Bij de laatste verkiezingen leverde dat haar bijna 132.000 voorkeursstemmen op.

"Ik vind al die opmerkingen nogal flauw", zei De Block eerder. "Ik reken zelf nooit mensen af op hun uiterlijk, wel op hun inhoud. In de Kamer spreken ze niet over mijn gewicht, maar complimenteren ze me met mijn dossierkennis." De Block was 25 jaar actief als huisarts.

Bart Eeckhout, chef politiek van de krant De Morgen, neemt het in een commentaar op voor De Block: "In een tijd van perceptiedwang, is zij een krachtig en complexloos toonbeeld van hoe ook vrouwen die niet beantwoorden aan een opgelegd lichaamsideaal veel kunnen bereiken. In een door blanke mannen gedomineerde regering is zo'n voorbeeld geen luxe."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden