Opinie

Te weinig woningen? En die leegstaande vakantiehuisjes dan?

Vakantiehuisjes in Zandvoort.Beeld ANP

Haal de druk van de woningmarktketel door permanente bewoning in recreatiewoningen toe te staan, bepleit Maaike Meijer, honorair hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en biograaf.

Hoe krijgen we in Nederland die noodzakelijke 75.000 nieuwe woningen per jaar bijgebouwd, in combinatie met verduurzaming van bestaande huizen? Hoe kan de oververhitte woningmarkt worden gekoeld? Hoe krijgen we voldoende bouwvakkers bij elkaar en wie moet het betalen? Nee, helaas. Het gaat allemaal niet lukken.

Maar het kan wél. Benut de vakantiehuizen. Daarvan zijn er in Nederland veel en het worden er almaar meer. Volgens cijfers van het CBS staan er nu op de verzamelde huisjesparken rond de 200.000 recreatiewoningen. Het is een groeimarkt. Er worden ook steeds betere parken gebouwd. Buiten die parken staan er – schat ik – nog eens 75.000 in buitengebieden verspreide vakantiehuizen. Als je permanente bewoning in deze woningen toestaat kunnen veel eigenaren er zich vestigen, hun koop- of huurwoning achterlatend in de stad, waar gesnakt wordt naar meer aanbod.

Nederland vergrijst. Veel ouderen zoeken rust of kunnen hun huis met ‘aflossingsvrije’ hypotheek, waarvan de aflossingsdatum nadert, niet meer betalen. Wie in zijn of haar recreatiewoning mag wonen, kan het dure stadshuis met een gerust hart verkopen of verhuren. Je woont meteen stukken goedkoper. Ook kleiner – maar ouderen zijn vaker alleen en hebben minder ruimte nodig. Wie in de stad wil blijven, kan zijn recreatiewoning met vaste woonvergunning gunstiger verkopen aan mensen die op die manier snel een ­betaalbaar huis verwerven.

Creatief gebruik

Het is maatwerk. Sommige huisjesparken zijn té armetierig. Sommige staan in kwetsbare natuurgebieden. De gemeente kent de situatie ter plaatse en zou de verruiming van vaste bewoning kunnen distribueren. Gemeenten mogen er ook aan verdienen, door leges te vragen voor de vergunningen. Ze kunnen er voorwaarden aan verbinden: de nieuwe woning moet gaan bijdragen aan duurzaamheid, door verplichte zonnepanelen of afkoppeling van het gas. Een paar huisjes op een kluitje nemen samen die zonnepanelen en die warmtepomp. Wie vast mag wonen, zal zijn/haar huis ook zeker verbeteren.

Voor de buiten de parken staande recreatiewoningen kan deze verruiming meteen worden ingevoerd. Nederland moet steeds meer mensen huisvesten. Gebruik de bestaande bebouwing dus creatiever. Dat kan nu, nu de rek er nog is, en nu tegelijkertijd de nood steeds hoger wordt. Doe het. Het zal de problemen op de woonmarkt per direct verlichten.

Lees ook: 

En weer blijken de huizenprijzen nog verder omhoog te kunnen

Krapte regeert op de woningmarkt, waardoor de prijzen in grote delen van het land blijven stijgen en het aantal verkopen daalt.

Consument ziet zeepbel op de huizenmarkt - ten onrechte

Consumenten zien een zeepbel op de huizenmarkt. Onterecht, stelt ING.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden