'Te weinig waardering voor dans'

De cultuursector moet fors bezuiningen. Maar waarop? De Raad voor Cultuur bracht hier onlangs een advies over uit. Mede op basis van dat advies maakt staatssecretaris Zijlstra (VVD) deze maand bekend wat hij gaat doen. Wat staat de cultuurwereld te wachten? Deel 3 van een serie: de dansgezelschappen.

INTERVIEW | SANDER HISKEMULLER

Samuel Wuersten werd op 29 april jongstleden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau wegens 'zijn verdienstelijke prestaties voor de ontwikkeling van de Nederlandse dans in zowel binnen- als buitenland'. Op dezelfde dag presenteerde de Raad voor Cultuur zijn advies om het Nederlandse dansbestel op de schop te nemen. Die vrijdag 29 april werd zo een dag van contrasten voor Wuersten (Zwitserland, 1961), artistiek directeur van het Holland Dance Festival, lid van het college van bestuur van kunstvakopleiding Codarts en programmeur internationale dans van het Haagse Lucent Danstheater. "Het ene moment had ik een feestelijke lunch ter viering van mijn lintje, het andere stond de telefoon roodgloeiend met 'hoe moet het nu verder met de dans in Nederland?'"

Was dat lintje van Samuel Wuersten er ooit gekomen als dit advies al jaren geleden van kracht was geweest?
"In 1994 werd ik gevraagd de leiding van het grootste Nederlandse dansfestival over te nemen. Er werd veel vertrouwen in mij gesteld. Het geven van kansen is de kracht van de Nederlandse dans. Die open houding, zeker naar internationale maatstaven gemeten, komt mede voort uit het feit dat er middelen voorhanden zijn. Die attitude zal veranderen."

Hoe heeft de Raad voor Cultuur het ervan afgebracht?
"Het plan is door zo ongeveer iedereen neergesabeld, dus de staatssecretaris legt het advies waarschijnlijk naast zich neer. Een slechte zaak. Los van het feit dat er veel minder geld beschikbaar wordt gesteld - heel vervelend voor alle betrokkenen - biedt het plan de danssector ruimte om het bestel, met beperkte middelen, naar eigen inzicht vorm te geven."

Een opvallend positieve benadering, tussen al het protest.
"De Raad pleit voor vier 'danskernen': één 'boegbeeld' met een landelijke uitstraling, daarnaast regionale kernen in Arnhem, Rotterdam en Den Haag. Daar moeten de bestaande dansinstellingen min of meer in 'opgaan'. Het advies sluit aan bij waar de dansinstellingen, in elk geval in de regio's Den Haag en Rotterdam, al lang mee bezig zijn: meer samenwerking. Dat stamt van ver voor dit advies. Meestal bereid je je als instelling in je eentje voor op de nieuwe kunstenplanperiode, maar deze keer leefde heel sterk het gevoel: we moeten er gezamenlijk zien uit te komen."

Liever decoupeerzaag dan kaasschaaf, zoals de staatssecretaris voorstaat?
"Het ene overeind houden en het andere niet? Nederlands Dans Theater (NDT) op zichzelf staand en Korzo wordt een bingohal? Dan kun je niet langer over een dansklimaat spreken. In Den Haag hebben we het over een 'dansketen'. Alle dansinstellingen, ook die voor educatie en amateurdans, zijn met elkaar verbonden. We doen dingen met en voor elkaar. Als NDT dit alles zelf moet doen, zal dat nooit lukken. Ik vind het helemaal niet raar om te kijken hoe dat relatief grote budget van NDT anders in te richten is, om andere functies elders overeind te houden."

Er moeten pijnlijke keuzes worden gemaakt. Het NDT wordt in het advies met de helft gekort en moet opgaan in een regiovoorziening. NDT noemt dat 'degradatie' en beroept zich op zijn internationale reputatie.
"Dat NDT een 'regionaal' gezelschap zou worden, is kletskoek. Een gezelschap heeft altijd een regionale functie, er is altijd allereerst voeling met de stad van waaruit wordt geopereerd. Er gaat een belangrijke vraag aan vooraf: als je in Nederland een topgezelschap wilt, met internationale uitstraling, wat is daar dan voor nodig? Er leven momenteel veel vragen rond de artistieke toekomst van NDT, de recensies liegen er niet om. Wat is de koers van NDT, is het jongerengezelschap NDT II nog wel zo onderscheidend van de 'volwassen' groep NDT I? Nu is het moment aangebroken om daar een slim antwoord op te formuleren. Ik hoop dat NDT die kans grijpt en niet in de verdediging blijft hangen. Het advies van de Raad heeft mijns inziens dat proces willen forceren."

De boegbeeldfunctie ligt in Amsterdam, wil de Raad, bij Het Nationale Ballet (HNB). Ligt een fusie met NDT niet voor de hand?
"Het idee van fusie is leuk, maar de vraag is wat je ermee opschiet. Het vertrekpunt van het 'klassieke' Het Nationale Ballet is volstrekt anders dan dat van het meer hedendaagse Nederlands Dans Theater. NDT danste in het verleden ook weleens een stuk van William Forsythe op spitzen, zoals HNB ook stukken danst die bij NDT zouden passen. Uitstapjes richting wat anderen doen, is artistiek vooruitgaan, uitdaging zoeken. Je kunt honderden fusiemodellen bedenken. Scapino Ballet Rotterdam en NDT, of Scapino en het Arnhemse Introdans. Die groepen moeten dat alleen wel zélf bedenken. Het raadsadvies biedt die ruimte."

Drie kernen buiten Amsterdam, is daarmee de landelijke spreiding van dans wel verzekerd?
"Het is heel ellendig voor Noord Nederlandse Dans in Groningen en Station Zuid in Tilburg, die door de Raad nu buiten de zogenoemde basisinfrastructuur zijn geplaatst. Deze gezelschappen worden nu doorverwezen naar het Fonds Podiumkunsten, waar als 'laatste loket' een enorme druk op zal komen te staan. Maar gegeven de omstandigheden moet je realistisch zijn. Het kleine Nederland heeft een prima infrastructuur en iedereen is mobiel. Dansproducties kunnen reizen, dus iedereen kan alles zien. Mits de theaters met alle bezuinigingen overeind blijven, natuurlijk. Het is de verantwoordelijkheid van gemeente en provincie om dat in goede banen te leiden. Als je tenminste wilt voorkomen dat het een cultureel wasteland wordt in steden buiten de Randstad en regio Arnhem."

Is er een kans dat de dans artistiek iets met de deze bezuinigingen opschiet?
"In eerste instantie is het kaalslag. In tweede instantie zal er meer focus komen, door het principe van survival of the fittest. Welke groepen, choreografen en dansers hebben de veerkracht om er iets van te maken? De strijd aangaan of bezwijken? Het is in hoofdzaak een negatieve ervaring en on-Hollands om in deze termen te denken. Nederland heeft een reputatie hoog te houden. In het buitenland werd altijd naar ons opgekeken: zo ga je met cultuur om, dat is beschaving. Maar er is geen keuze, het klimaat verandert. Het erge is niet dat er moet worden bezuinigd. Je kunt nu eenmaal niet eindeloos doorgroeien. Erger is het gebrek aan respect. Er is in het huidige politieke krachtenveld niemand die zegt: 'We hebben weliswaar minder geld, toch is er alle waardering voor jullie'. Dat vind ik gênant. Het siert Nederland niet."

Wat wil de Raad voor Cultuur met de dans in Nederland?
Van de zeven dansgezelschappen in de basisinfrastructuur vallen er in het advies van de Raad voor Cultuur drie af: Station Zuid in Tilburg, Noord Nederlandse Dans in Groningen en Dansgroep Amsterdam zullen zich voortaan moeten wenden tot het Fonds Podiumkunsten, dat het voortaan met 54 in plaats van 62 miljoen euro moet doen. Dat wordt dus dringen aan dat loket. In drie kernpunten (agglomeraties Den Haag, inclusief NDT, Rotterdam en Arnhem) moeten dansproductie en -functies (als educatie en talentontwikkeling) in zogeheten dansvoorzieningen worden gebundeld. Het Nationale Ballet krijgt de functie van 'landelijk boegbeeld', met 'internationale werking', maar zal het tegelijk met 25 procent minder rijkssteun moeten doen.

Gaat de staatssecretaris het advies opvolgen? De geruchtenmachine draait overuren. Het laatste 'bericht' is dat Halbe Zijlstra het advies over de danssector grotendeels naast zich neer zal leggen. Bronnen rond de staatssecretaris stellen dat er op het NDT niet of nauwelijks bezuinigd gaat worden (de Raad adviseert zo'n 25 procent van het budget), ten koste van productiehuis Korzo en Holland Dance Festival. Dit bericht wordt echter door departement, noch door het NDT bevestigd. Margaret Bark, woordvoerder NDT: "Totdat de staatssecretaris zijn aanbevelingsbrief presenteert, ergens tussen 10 en 15 juni, is alles speculatie."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden