'Te weinig tijd voor onderzoek misbruik meisjes'

Belangenstichting vermoedt dat maar 200 misbruikte vrouwen zich bij commissie-Deetman meldden

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Maud Kips van Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) heeft geen hooggespannen verwachtingen van het rapport over misbruik van meisjes, waar de commissie-Deetman vandaag mee komt. "Het tijdsbestek waarbinnen misbruikte vrouwen zich konden melden, was veel te kort. De commissie heeft dus lang niet alle slachtoffers kunnen meenemen in het onderzoek." Dat blijkt uit de meldingen die nu nog binnenkomen bij VPKK, zegt Kips. "Het misbruik binnen de kerk is als mannenprobleem neergezet. Vrouwen hebben zich lange tijd niet aangesproken gevoeld."

Ook Guido Klabbers van de Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) denkt niet dat er opzienbare feiten naar voren zullen komen. "We vermoeden dat hooguit tweehonderd vrouwen zich hebben gemeld. Wel hoop ik dat dankzij het onderzoek hotspots in kaart gebracht kunnen worden, zodat we erachter kunnen komen in welke congregaties het misbruik vooral voorkwam."

Meisjes werden in de rk kerk net zo goed misbruikt als jongens, maar op dit probleem was tot voor kort weinig zicht. Bij eerder onderzoek naar misbruik door katholieke geestelijken kwamen vooral jongens als slachtoffer in beeld. In opdracht van de Tweede Kamer heeft de commissie afgelopen jaar specifiek misbruik van meisjes onderzocht. Vandaag komt Deetman met cijfers en conclusies over aard, ernst, omstandigheden en impact van dit misbruik, in de jaren na 1945.

Tot nog toe is vooral aan vrouwen de maximale schadevergoeding van 100.000 euro betaald. In totaal hadden zeven mensen recht op het maximum, van wie vijf vrouwen. Anders dan bij mannelijke slachtoffers zijn er onder degenen die meisjes misbruikten ook vrouwen. Slachtoffers die met hun ervaringen naar buiten gekomen zijn, hebben verteld over de vernederingen, mishandeling, verwaarlozing en misbruik die zij bij nonnen hebben ondergaan. Dat ging om meisjesinternaten en scholen die door nonnen bestierd werden. Bij meisjes die door een pastoor werden misbruikt, was vaak sprake van een vertrouwensband, doordat de pastoor een huisvriend was van de ouders.

Tussen 10.000 en 20.000 minderjarigen zijn in de jaren 1945 tot 1985 misbruikt in rooms-katholieke instellingen, bleek uit eerder onderzoek van Deetman.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden