Te weinig opvang na mensenhandel

Door betere opsporing meer slachtoffers ontdekt

De opvang van grote groepen slachtoffers van mensenhandel zorgt voor problemen. Dat stelt het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) in zijn rapportage over 2010, die gisteren verscheen. Nu veel opsporingsdiensten de aanpak van mensenhandel tot prioriteit hebben gemaakt, doet dat probleem zich steeds vaker voor.

Het afgelopen jaar werden bij invallen geregeld grote aantallen mogelijke slachtoffers ontdekt. Zo werden in 2010 in een illegaal homobordeel 12 vermoedelijke slachtoffers aangetroffen, op een kwekerij 30 Slowaken, en onlangs in Schiedam en Rotterdam 31 Hongaren. Reguliere opvang kan dergelijke aantallen niet aan, waardoor de slachtoffers soms moeten worden gehuisvest in tenten of hotels. Vorig jaar kwamen er wel vijftig extra bedden bij, speciaal voor slachtoffers van mensenhandel, maar die waren snel bezet.

Comensha verzorgt de centrale registratie van slachtoffers van mensenhandel en regelt opvang. Ze telde in Nederland vorig jaar 993 mensen die mogelijk of zeker slachtoffer van mensenhandel zijn geworden, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2009. Van het totaal waren er 113 (11 procent) man. Een op de vijftien mannen en een op de zes vrouwen zijn minderjarig. Ongeveer 80 procent van de slachtoffers is aangetroffen in de prostitutie, bij de mannen was dat ongeveer de helft.

De grootste groep slachtoffers is Nederlands (315). Daarnaast komen de slachtoffers vooral uit het voormalige Oostblok, West-Afrika en China. Nigerianen zijn met 130 de meest omvangrijke nationaliteit. Dat laat zien dat de mensenhandel uit Nigeria via Nederland, die sterk was afgenomen na de ontmanteling van een groot netwerk in 2007, weer op zijn oude niveau is. Opvallend is verder dat het aantal aangiftes gestaag toeneemt, wat kan helpen bij de opsporing en berechting van daders.

De stijging in het aantal registraties komt niet per se doordat er meer mensenhandel is, maar ook door een betere uitwisseling van gegevens. Zo werkte Comensha in 2010 nauw samen met de politieregio Brabant-Zuidoost en met de coördinator jeugdprostitutie daar. De regio meldde vorig jaar liefst 160 slachtoffers, tegen 74 in 2009.

Comensha bepleit al jaren een bredere meldingsplicht en vermoedt dat bijvoorbeeld veel jonge slachtoffers niet in de centrale registratie worden opgenomen.

VANDAAG 3: Te weinig bedden voor slachtoffers mensenhandel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden