Te weinig nazorg jonge delinquenten

Het gaat niet goed met de opvang van en de nazorg aan jonge criminelen. Minderjarigen worden na detentie en behandeling in een jeugdinrichting aan hun lot overgelaten. Om deze ontwikkeling tegen te gaan roept directeur R. Kievitsbosch van de Groningse jeugdgevangenis Het Poortje op tot betere samenwerking tussen de betrokken instanties.

In het gevangeniswezen voor volwassenen en de tbs komen delinquenten het laatste gedeelte van hun detentie, onder verantwoordelijkheid van de inrichting, in aanmerking voor speciaal verlof of een penitentiair programma om alvast in de samenleving te resocialiseren. In de jeugddetentie is dit laatste nog niet het geval. ,,Delinquenten worden met een treintaxikaartje in de hand de inrichting uitgezet. Daarna wordt te weinig gecontroleerd wat er met hen gebeurt. Vaak blijkt onze interventie binnen no time weer teniet te worden gedaan.''

Jeugdige delinquenten gaan vaker opnieuw in de fout dan hun volwassen 'collega's'. De nieuwe beginselenwet jeugddelinquenten die al door de Tweede Kamer is goedgekeurd en na een fiat van de Eerste Kamer per 1 januari 2001 in werking zou moeten treden, kan een eerste stap in de goede richting zijn, erkent Kievitsbosch.

Volgens directeur P. Jügers van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van justitie lag de nadruk de afgelopen jaren te veel op uitbreiding van de capaciteit: in tien jaar is het aantal plaatsen binnen de jeugddetentie gegroeid van 700 naar 1700. Vooral regionale samenwerking is in deze sector belangrijk. Dat werpt meer vruchten af dan grootse landelijke netwerkverbanden, stelt Jügers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden