Te weinig hulp kan funest zijn voor adoptie

In het artikel 'Adoptie loopt meestal wel goed af' schetst Anneke Vinke (Podium, 18 november) dat adoptie kinderen een goede kans biedt, als er voldoende begeleiding is.

Diemen F.C.M.van Adichem

Onze ervaring dateert van mei 1962, toen we pleegouders werden van een baby van zeven maanden, het kind van een pupil van de Katholieke Kinderbescherming te Amsterdam. De moeder van zeventien was labiel, kon niet voor het kind zorgen en heeft hem, op twee keer na, nooit bezocht, hoewel er een bezoekregeling was. Na vijf jaar, ze was inmiddels getrouwd met de vader van haar twee volgende kinderen, wilde ze onze pleegzoon terug.

Ondanks een negatief rapport van de Kinderbescherming oordeelde de rechtbank dat het kind naar de biologische moeder en de stiefvader terug kon. Dat gebeurde na een hersenspoeling, gericht tegen ons, van zes weken in een kindertehuis (,,je kunt niet meer terug naar pappa en mamma, want die willen je niet meer. Die hebben nu een eigen kind.'').

Na een half jaar werd ons gevraagd of we onze pleegzoon weer terug wilden nemen, want de situatie thuis liep volkomen uit de hand. Wij kregen hem terug, volkomen mishandeld, zonder kleren, schoenen of speelgoed. Geen kleuter meer van vijf jaar, maar een oud, wantrouwend mannetje, dat vroeg of bij de geboorte van ons derde kind nu zijn zusje weg moest - zoals hij eerder. Ondanks het feit dat we aanklopten bij de Kinderbescherming om hulp, en het feit dat we inmiddels sinds 1971 adoptiefouders waren, werd die hulp ons niet gegeven.

Met de jongen was geen land te bezeilen, maar we hebben ons van onze taak gekweten tot hij op z'n 21ste op kamers ging wonen.

De situatie is nu zo, dat we onze zoon en ook zijn twee dochters al vanaf juni 1992 niet meer hebben gezien en ben ikzelf tot twee keer toe in een diepe depressie terechtgekomen. Kortom: ons hele gezin was veel verdriet bespaard gebleven, als we de begeleiding hadden gekregen, waar Anneke Vinke nu, 38 jaar later, over schrijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden