'Te weinig controle op ganzenjacht'

Een groep brandganzen vliegt op in het natuurgebied Oostvaardersplassen. Beeld ANP

De grote ganzenpopulatie trekt jagers aan die illegaal schieten en vangen. Toezicht ontbreekt, zegt de Faunabescherming.

Volgens Faunabescherming Nederland is er te weinig toezicht op de ganzenjacht in Nederland. De arrestatie van buitenlandse jagers, vorige week, verbaast Faunabescherming Nederland daarom niet helemaal.

Vier Franse jagers werden vorige week zaterdag opgepakt toen zij illegaal de jacht hadden geopend op ganzen in de Oostvaardersplassen. Zij werden door de politie betrapt met 45 levende jonge ganzen en 18 eieren in de kofferbak. Vier van de gevangen ganzen waren al overleden. De politie laat weten nooit eerder zo’n vondst te hebben gedaan.

Schepnet

Op het politiebureau in Almere-Buiten kwam die zaterdagochtend om half twaalf een melding binnen van een medewerker van Staatsbosbeheer Flevoland. De medewerker had een verdacht voertuig gezien met een Frans kenteken

Leo Smits van Staatsbosbeheer: “Met een schepnet halen de illegale jagers ganzen uit het water om de dieren vanuit Nederland naar Frankrijk te vervoeren. Daar knippen ze de toppen van de vleugels af zodat de ganzen niet kunnen wegvliegen. Vervolgens worden de dieren op een veld neergezet. De lokroep van de ganzen op de grond trekt andere ganzen aan, die de jagers op die manier makkelijk kunnen neerschieten.” Waarom de Franse jagers Nederland uitkozen blijft voor hem onduidelijk.

De grote hoeveelheid ganzen in het gebied leidt al enige tijd tot discussie. Onlangs bracht het Faunafonds een rapport uit waaruit blijkt dat ganzen voor ruim 18 miljoen euro schade hebben toegebracht aan bijvoorbeeld landbouwgronden. De populatie ­ganzen is volgens cijfers van het CBS ten opzichte van 1974 vertienvoudigd.

Volgens de Wet natuurbescherming mag er niet op de dieren worden gejaagd, tenzij zij schade veroorzaken of gevaar vormen zoals het geval was bij Schiphol. Diverse dierenverenigingen hebben kritiek op het beleid: zo zouden de provincies – die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de wet – gemakkelijk ontheffingen verlenen aan ganzenjagers.

Vrij spel

Het komt niet vaak voor dat illegale jagers worden betrapt. Maar volgens Pauline de Jong van Faunabescherming Nederland is er ook geen zicht op de Nederlandse ganzenjagers. “Er is een tekort aan opsporingsambtenaren, waardoor jagers kunnen schieten wat ze willen. Er komen dus ook geen meldingen binnen wanneer er misstanden zijn”, aldus de Jong.

Of de Nederlandse jagers zich aan de regels houden valt dus lastig na te gaan. “Vooral in de zomer worden de ganzen massaal door Nederlandse jagers neergeschoten. Zij hebben hierin vrij spel.”

De Franse ganzenjagers die vorige week werden gearresteerd zijn inmiddels vrijgelaten. Volgens Marieke van der Molen van het Openbaar Ministerie hangt hen een gevangenisstraf van maximaal zes jaar boven het hoofd.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden