'Te weinig aandacht voor deze topsporters'

Ze kunnen geen 'dunk' maken, de rolstoelbasketballers van de Paralympics, maar ze bedrijven wel topsport, vindt premier Kok. Dat vinden ook staatssecretaris Vliegenthart (sport) en de voorzitters van de sportbonden voor mensen met een handicap. Maar ook voorzitter Blankert van de bond voor valide sporters NOC-NSF benadrukte het gisteren tijdens de huldiging in de Ridderzaal van de paralympische sportploeg: ,,Deelnemers aan de Paralympics zijn topsporters.''

,,Van de bovenste plank'', deed premier Kok er nog een schepje bovenop. Want topsporters met een beperking moeten meer overwinnen dan topsporters zonder handicap. Vliegenthart: ,,Het zijn topsporters omdat ze er net zo hard en professioneel voor trainen als andere topsporters.'' Blankert: ,,Paralympiërs hebben moeten voldoen aan criteria die bij de wereldtop horen.'' De enige nuancering kwam uit onverdachte hoek: voorzitter Zoutendijk van de Nebas, de Nederlandse Bond van Aangepaste Sporten, gaf mede namens zijn collega Jacobse van de sportbond voor mensen met een verstandelijke handicap (NSG) toe dat niet in alle takken van sport die vertegenwoordigd waren op de Paralympics, sprake was van topsport. ,,Maar dat geldt ook voor de gewone Olympische Spelen.''

Maar waarom dan zo weinig aandacht van de Nederlandse media voor de prestaties van deze topsporters, was een andere vraag die de aanwezigen bezighield. Waarom kon de zus van een topzwemmer de prestaties van haar broer in Sydney alleen op de Engelse tv zien? Waarom zo weinig kolommen in de kranten? ,,Het is natuurlijk een minder grote gebeurtenis dan de Olympische Spelen'', zei Blankert, maar dat laat onverlet dat de aandacht minimaal was.

Het argument dat het Nederlandse publiek niet of nauwelijks geïnteresseerd zou zijn in gehandicaptensport, gaat er bij Blankert niet in. ,,Onbekend maakt onbemind en daarom moeten wij als sportbond (Nebas en NSG smelten binnenkort samen in het NOC-NSF) meer in de aanval gaan.'' Blankert wil gehandicapten tijdens grote tennis- en basketbaltoernooien demonstratiewedstrijden laten verzorgen op de finaledag. ,,En dus niet op maandag als het publiek en de media al weer naar huis zijn.'' Er hebben zich na de Paralympics al wel bedrijven gemeld die interesse hebben in sponsoring van gehandicapte topsporters, meldde Blankert.

Voor Zoutendijk staat vast dat veel mensen niet weten hoe 'spectaculair' gehandicaptensport kan zijn. Hij krijgt bijval van staatssecretaris Vliegenthart die in Sydney heeft genoten van 'zinderende' wedstrijden.

Vier gouden medaillewinnaars werden in het bijzijn van koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: ruiter Joop Stokkel, de tennissers Robert Ammerlaan en Esther Vergeer en zwemster Syreeta van Amelsvoort, die al jaren lid is van de Bossche zwemvereniging, voor Vliegenthart het voorbeeld van een reguliere sportclub die ook ruimte biedt aan sporters met een handicap. De Nederlandse ploeg won 12 gouden medailles, negen zilveren en negen bronzen. Enkele andere winnaars van goud kregen geen onderscheiding, omdat ze al eerder waren geridderd.

De sporter met de meeste medailles, zwemmer Alwin Houtsma, was alleen op videobeelden 'aanwezig'. De Nebas/NSG had hem niet voorgedragen voor een onderscheiding, omdat hij niet van onbesproken gedrag is. ,,Een persoonlijk drama'', zei Vliegenthart. De SP-fractie in de Tweede Kamer wil van haar en van minister De Vries (binnenlandse zaken) weten waarom geen uitzondering is gemaakt voor Houtsma, omdat vaker zou worden afgeweken van de regels. Voor Houtsma was er wel een donderend applaus toen de staatssecretaris zijn sportieve prestaties roemde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden