TE WATER!

Henk Doevendans: Toeristische vaargids Friesland. Uitg. Kosmos-Z & K, ¿29,90.

JAN ZEEGERS

Zoals de automobilist een wegenkaart nodig heeft, behoeft de toervaarder een waterwegenkaart. De ANWB geeft er in totaal 18 uit, waarvan dit jaar van tien een nieuwe uitgave is verschenen. Het betreft de kaarten van de Friese meren, Noordwest-Overijssel, Randmeren, Flevoland, Grote rivieren west en idem oost, Biesbosch en Loosdrechtse plassen (alle ¿14,95 per stuk). Verder zijn vernieuwd de wateratlassen Groningen/Noord-Friesland (¿29,95) en Gelderse IJssel en Limburgse Maas (elk ¿17,95).

Voor beginner tot gevorderde watersporter heeft de ANWB alleen voor zijn leden een paar gratis brochures uitgegeven. Voor de beginner is er een uitgave van door de bond erkende vaarscholen (zeilen, surfen en motorboot varen); voor hem/haar die kan varen een overzicht van ANWB-erkende jachtverhuurders (open zeiljachten, kajuitzeiljachten en motorschepen) en voor hen voor wie Nederland te klein is geworden de brochure varen in het buitenland (België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje). In deze groep komt binnenkort nog uit spoorbruggen, met alle bedieningstijden van de spoorbruggen over de doorgaande waterwegen.

Tot watersportslot heeft de ANWB samen met drie watersportbonden een cursusboek uitgegeven voor het klein vaarbewijs I en II. Dat vaarbewijs moet de schipper (bij zich) hebben van schepen langer dan 15 meter of, indien korter, indien deze een snelheid van meer dan 20 km kunnen bereiken. Het verschil tussen I en II zit 'm in het vaarwater: II is vereist indien men ook vaart op de grote wateren binnen de kustlijn als Waddenzee, Dollard, IJsselmeer en de beide Scheldes. Voor schippers van kortere of niet zo snelle schepen is geen vaarbewijs verplicht, maar eigenlijk zouden ook zij de daarvoor vereiste kennis moeten hebben. Het cursusboek bevat 500 vragen (en antwoorden) die voorbereiden op het examen. Uitgave ANWB, 160 blz, ¿34,95.

Dat Friesland een veel door watersporters bezochte provincie is, wisten we al. Dat een uitgever er dan brood in ziet een toeristische vaargids voor dat gebied uit te brengen, verbaast ons niet en ook niet dat hij deze dan als onmisbaar aanprijst; dat is de normale overdrijving. De gids geeft tweeledige informatie: vaartechnische en toeristische. Het eerste staat nauwkeuriger in de Almanak van de ANWB en het tweede is uitvoeriger verkrijgbaar bij de VVV's. Alles bij elkaar reden om de uitgave van deze gids overbodig te vinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden