Te vroeg voor verzoening

Scÿne uit de bloedstollende documentaire-achtige film Five Minutes of Heaven. (Trouw)

Regie: Oliver Hirschbiegel. Met Liam Neeson en James Nesbitt. In 7 filmtheaters.

De tijd heelt wonden, zo wordt gezegd. Maar wellicht is niets minder waar. Trauma’s vestigen zich diep in het wezen, gaan een eigen leven leiden, zijn niet meer te beheersen, ook al gaan er jaren overheen.

Deze gedachten komen op na het zien van ’Five Minutes of Heaven’, de Brits/Ierse film over een koelbloedige moord in het Noord-Ierland van 1975 en over de persoonlijke gevolgen van die moord. De 17-jarige protestantse Alistair Little (lid van een cel van de loyalistische Ulster Volunteer Force) doodde toen met voorbedachten rade de katholieke 19-jarige Jimmy Griffin in aanwezigheid van diens jongere broertje Joe, die buiten een balletje aan het trappen was tegen de muur van het huis.

Five Minutes of Heaven neemt deze waar gebeurde moord, een van de 3720 moorden in het conflict tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland, als uitgangspunt. Minutieus worden de voorbereiding en de daad zelf in beeld gebracht in het eerste deel van de film. Het tweede deel speelt zich 33 jaar later af, laat een poging tot verzoening tussen moordenaar en het destijds voetballende broertje zien.

Met Five Minutes of Heaven heeft Oliver Hirschbiegel een bloedstollend spannende documentaire-achtige film gemaakt. Maar die spanning is niet het hoofdbestanddeel. Het gaat vooral om de dialogen, om de woorden, de denkwereld van beide mannen (sterk gespeeld door Liam Neeson als Alistair Little en James Nesbitt als Joe Griffin).

Een televisieprogramma gaat proberen de twee heren na die 33 jaar met elkaar in gesprek te brengen: de moordenaar zou publiekelijk zijn schuld bekennen aan Joe Griffin. Maar dat lukt van geen kanten. De tijd heeft zijn werk gedaan, de schuld- en wraakgevoelens zijn alleen maar gegroeid: Alistair Little die twaalf jaar gevangen heeft gezeten, is steeds meer gaan beseffen wat hij de familie Griffin heeft aangedaan; Joe Griffin verwijt zichzelf dat hij in 1975 niets deed om de moordenaar tegen te houden – een verwijt dat zijn moeder hem destijds maakte. Hij zou het liefst alsnog wraak willen nemen.

Five Minutes of Heaven (de film won twee prijzen op het Sundance Film Festival in 2009) maakt meer dan duidelijk welke pijnlijk diepe wonden de oorlog in Noord-Ierland heeft veroorzaakt. Voor een echte verzoening lijkt de tijd niet rijp, luidt de boodschap. Daar gaan nog wel enkele generaties overheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden