Te vroeg naar de crèche betekent stress

Te vroeg naar de crèche gaan is niet goed voor baby's. Werkende ouders horen die boodschap niet graag. Toch wil journaliste en psychologe Marilse Eerkens nog een keer waarschuwen. In haar boek 'Wat doen we met de baby?', dat morgen verschijnt, legt ze uit waarom kinderen tot twee jaar beter thuis, of door een vaste oppas kunnen worden opgevangen.

Wat gebeurt er als een kind te vroeg naar de opvang gaat?
"Baby's die al naar de crèche gaan voordat ze een jaar oud zijn, hebben meer kans op het ontwikkelen van negatief gedrag. Dat heeft te maken met de stress die ze daar ervaren; het is er druk en ze hebben met veel verschillende verzorgers te maken krijgen. Het stresshormoon bleek op de crèche veel hoger te zijn dan thuis. Of dat schadelijk is, is niet met zekerheid te zeggen. Maar omdat het stresssysteem van baby's zich nog aan het ontwikkelen is, moet je in die periode extra voorzichtig zijn. Veel nervositeit in de babytijd wordt in verband gebracht met meer stressgevoeligheid op latere leeftijd."

Hoe zie je dat een baby stresst?
"Dat verschilt per kind. De één wordt heel stil en de ander zet het op een schreeuwen. Juist daarom is het riskant als er voor een hoop kinderen tegelijk gezorgd moet worden. Een crèchemedewerker zorgt gemiddeld voor vier baby's. Het is moeilijk om die alle vier goed te leren kennen. Daarom weten ze niet altijd hoe de kleintjes zich voelen. Een ouder, of iemand anders die het kind heel vaak ziet, weet dat beter. Bij die persoon zullen ze zich prettig voelen, en dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Bij dieren werkt het net zo. Ratjes die veel gelikt worden door hun moeder, zijn beter in kleine opdrachtjes, zoals voer vinden in de kooi."

Als het zo slecht is, waarom brengen we onze kinderen dan nog steeds massaal naar de crèche?
"Ik denk dat weinig ouders weten dat het slecht kan zijn. Bovendien willen we het niet altijd horen, want het is niet altijd dankbaar werk. Een dag thuis kan vermoeiender zijn dan een dag op kantoor. De verleiding is daarom groot weer aan de slag te gaan."

Werkende ouders zullen niet blij zijn met uw betoog.
"Natuurlijk is het moeilijk om de opvang van je kind anders te regelen. Ik zeg ook niet dat ouders massaal thuis moeten blijven, maar wel dat er ook andere vormen mogelijk zijn. Neem bijvoorbeeld een gastouder. Dan zien jonge kinderen één persoon waar ze vertrouwd mee raken. Voor een oppas aan huis geldt hetzelfde. Het gaat erom dat kinderen niet te veel vreemde gezichten zien. De ene dag bij oma, andere dag bij de buurvrouw en dan weer bij vrienden is dus ook niet aan te raden."

Heeft de crèche ook nog positieve kanten?
"Zeker. Als kinderen er vanaf een jaar of twee naartoe gaan is het juist weer heel goed voor hun ontwikkeling. Ze leren er met andere jonge kinderen omgaan en ze zijn vaak educatief bezig. Kinderen die vanaf deze leeftijd naar de opvang gaan, komen beter mee op school en kunnen zich makkelijker inleven in andere kinderen. De crèche is dus niet louter slecht, maar te jong is gewoon niet verstandig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden