Te veel mensen gaan er vanzelf van uit dat natuurgeneeskunde wel vergoed zal worden.

In Europa werd vorig jaar voor vijf miljard euro aan natuurgeneesmiddelen als Sint-Janskruid en ginkgo omgezet. In Duitsland zijn de natuurgeneesmiddelen (en -wijzen) van oudsher het meest ingeburgerd, op de voet gevolgd door Frankrijk.

Ilse Kuiper

In Nederland zijn de verkopen met zo'n 80 miljoen nog bescheiden, maar de markt is snelgroeiende. Natuurgeneesmiddelen worden meestal gebruikt als zelfmedicatie bij milde aandoeningen. Meestal worden ze op eigen initiatief gekocht zonder dat de arts wordt geconsulteerd. Deze 'zelfzorgmiddelen' worden zelden vergoed door verzekeraars. Iets anders is het als u de medicijnen krijgt voorgeschreven door een erkende 'niet-regulier' ofwel 'alternatief' behandelaar.

Meer dan een miljoen mensen raadplegen jaarlijks een behandelaar in een van de ongeveer driehonderd verschillende alternatieve geneeswijzen die in Nederland worden aangeboden. Juist vanwege die enorme diversiteit, is het aan te raden om die behandelaar zorgvuldig te selecteren en na te gaan of deze onder de dekking van uw (aanvullende) verzekering valt.

Neem voordat u de behandeling start, contact op met uw verzekeraar en informeer of uw behandelaar is aangesloten bij de juiste beroepsvereniging. Vraag gelijk zwart op wit toezegging voor de behandeling. Te veel mensen gaan ervan uit dat alles wel vergoed zal worden en komen achteraf van een koude kermis thuis. Vaak stelt een verzekeraar als eis dat de behandelaar 'erkend' moet zijn en aangesloten bij een (vaak niet met naam genoemde) beroepsvereniging. Daar ligt een probleem.

Neem nu de homeopathie. De meeste zorgverzekeraars vergoeden erkende homeopathische behandelingen en medicijnen, meestal via een aanvullende verzekering (let op gemaximeerde bedragen) en heel soms zelfs via het basispakket. Maar hoe selecteert u een erkend behandelaar? Alleen al op het gebied van homeopathie zijn drie verschillende (beroeps)verenigingen: de VHAN (vereniging van Homeopathische Artsen in Nederland), de NOKH (Nederlandse Organisatie van Klassiek Homeopaten) en de NVKH (Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten).

Alleen de leden van de VHAN hebben een in de Wet BIG geregeld beroep. Het zijn reguliere artsen die (klassieke) homeopathie hebben gestudeerd. Daarnaast zijn er ook 'klassiek homeopaten'. De meesten van hen zijn geen arts. Uw verzekeraar kan vertellen of aansluiting bij een beroepsvereniging vereist is, en zo ja welke.

Meer informatie:

Vereniging van Natuurgeneeskundige therapeuten (VNT) 033-4726003, www.vnt-online.nl

Artsenvereniging tot bevordering van de Natuurgeneeskunde (ABNG) 020-6440794, www.abng.nl

LOPAG (Landelijk Overleg Patienten Alternatieve geneeswijzen) www.lopag.nl

Ombudsman Zorgverzekeringen, 070-333 89 99

Vereniging van Homeopathische artsen in Nederland (VHAN), 0317-426908, www.vhan.nl

Nederlandse Organisatie van Klassiek Homeopaten (NOKH), 0172-407844, www.nokh.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden